«
  1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat
  3. 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali 1 Kasım’da başlıyor

2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali 1 Kasım’da başlıyor

2-korkut-ata-turk-dunyasi-film-festivali-1-kasimda-basliyor.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığının çatısı altında Türk dünyası sinemasının ortak kültürel değerlerle beslenmesi amacıyla düzenlenen Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali 1 Kasım’da başlıyor. ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ seçilen Bursa’da 5 Kasım’a kadar sürecek festival, Kırgızların efsanevi kadın lideri Kurmancan Datka’nın hikâyesini konu edinen “Kurmancan Datka-Dağların Kraliçesi” filmiyle açılacak.

 

Türk dünyasının atası Korkut Ata’nın aziz hatırasına armağan edilen 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali için geri sayım başladı. Bursa’nın ev sahipliğinde 1 Kasım’da başlayacak festival, hem Türk dünyası sinemasını izleyicilerle buluşturacak hem de sinema sektör temsilcilerini bir araya getirecek. Kültür ve Turizm Bakanlığının çatısı altında Sinema Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Sinema Derneği iş birliğiyle Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, TÜRKSOY, TRT, Türk Hava Yolları, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve Bursa Uludağ Üniversitesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen festival, bu yıl 10 ülke ve yedi özerk bölge olmak üzere 17 coğrafyadan 52 filmi sinemaseverlerle buluşturacak. 

 

Festival kapsamında 1 Kasım’da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek açılış töreninde, Kırgız yönetmen Sadyk Sher-Niyaz’ın imzasını taşıyan “Kurmancan Datka-Dağların Kraliçesi” filmi gösterilecek. Kırgızların, Çarlık Rusya’sına karşı verdikleri bağımsızlık mücadelesine öncülük eden efsanevi lider Kurmancan Datka’nın hikâyesini konu edinen film, 2015 yılında Kırgızistan tarafından Oscar’a aday gösterilmişti.

 

Fikret Amirov için anma konseri yapılacak, Türk Dünyası Sinema Zirvesi düzenlenecek

Festival kapsamında 3 Kasım’da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Azerbaycan Kültür Bakanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğiyle Azerbaycanlı besteci Fikret Amirov'u Anma Yılı çerçevesinde “Fikret Amirov 100. Yılı ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa” konseri düzenlenecek. 4 Kasım’da ise Özbekistan’ın ev sahipliğinde ‘Özbek Sinema Günü’nün ardından bir gala gecesi düzenlenecek. Festival kapsamında ayrıca Türk Cumhuriyetleri'nden Bursa'ya gelen 200’e yakın sinema profesyoneli ile Türk sinemasının önde gelen isimleri bir araya gelecek. Türk Dünyası Sinema Zirvesi, Türk Dünyası'nın müşterek kültürel mirasının ortak yapımlara dönüşebilmesi için gerekli zemini sunacak. Festivalin son gününde ise kurmaca ve belgesel film türlerindeki yarışmanın kazananları ödüllerine kavuşacak. Ödül gecesinde 3 belgesel ödülü, 5 uzun metraj kurmaca ödülü, 8 Türk kültürüne katkı ödülü, 1 TÜRKSOY ödülü olmak üzere toplam 17 ödül sahiplerini bulacak. Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan Kültür Bakanları, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un davetlisi olarak 5 Kasım’da gerçekleşecek ödül gecesine katılacak. Ayrıca festivalle eş zamanlı olarak aynı gün Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Kültür Bakanları Daimi Konseyi 39. Dönem toplantısı da yapılacak.

 

“Derviş Zaim ile Ustalık Sınıfı”

Festivalde 2 Kasım’da Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde ‘Türk Sineması Formunu Arıyor” başlıklı oturum, 3 Kasım’da Tayyare Kültür Merkezi’nde yönetmen söyleşileri kapsamında “Derviş Zaim ile Ustalık Sınıfı” etkinliği de yapılacak. MBA Okulları Bursa Kampüsü’nde gerçekleşecek Karagöz ile Cırtdan (Parmak Çocuk) tiyatrosu hem çocukları hem yetişkinleri farklı dünyalara götürecek. Ayrıca festival boyunca ‘Festival Filmleri Afiş Sergisi’ de sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. 

 

İşte yarışacak filmler 

Festival kapsamında kurmaca film türünde 10, belgesel film türünde ise 14 film yarışacak. Festivalde ayrıca “Tarihi Panorama”, “Güncel İnsan Manzaraları”, “Turkuaz Belgesel Kuşağı” ve “Animasyon” kategorilerinde de filmler izleyicilerle buluşacak. Kurmaca filmlerde Türkiye’den Semih Kaplanoğlu’nun ‘Bağlılık Hasan’ filmi, belgesel bölümünde ise İsmet Arasan’ın yönettiği “Balkanların Türkçe Hafızası” filmleri yarışacak. Festivalin kurmaca film yarışma kategorisinde, Azerbaycan’dan yönetmenliğini Vagif Mustafayev’in yaptığı “Hayat Galiba Güzeldir”, Kazakistan’dan Begars Elubayev’in yönettiği “Issız Yurt”, Kırgız Cumhuriyeti’nden Taalaibek Kulmendeev’in yönettiği “Satılık Ev”, Özbekistan’dan Dilmurad Masaidov’un yönettiği “Kadının Kısmeti”, Türkmenistan’dan Arslan Eyeberdiyev’in yönettiği “İsterin”, İran’dan Behman ve Behram Ark kardeşlerin yönettikleri “Post”, Tataristan’dan Yulia Zaharova’nın yönettiği “Tarlan”, Hakasya’dan Yury Kuroçka’nın yönettiği “Elsa’nın Beyaz Yolu” ve Tuva’dan Roland Oorzhak’ın yönettiği “Çelik Rüzgârlar” filmleri yer alacak. 

 

Festivalin belgesel film yarışması bölümünde ise İran’dan “Tebriz’in İşgalinden Hatıralar”, Azerbaycan’dan “Dalan”, Türkmenistan’dan “Dutarın Avazı”, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden “Göçün Hikâyesi Arpalık”, Ukrayna’dan “Tercüman”, Gagavuz Yeri’nden “Beşalma”, Kazakistan’dan “Avrasya’nın Hükümranları”, Tataristan’dan “Tatarlar Yolda”, Saha Cumhuriyeti’nden “Gelecek Bizimdir”, Dağıstan’dan “Suliyeta”, Çuvaşistan’dan “Eski Volga’nın Sırrı”, Özbekistan’dan “İnsan Karanlığın Ardındaki Işık” ve Kırgızistan’dan “Kırgız’ın Yiğit Kızları” filmleri yarışacak. 

 

Festival filmleri Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, Tayyare Kültür Merkezi, Zafer Plaza Cinetech Sinemaları ve Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak seyirciyle buluşacak. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *