«
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. 2023 Turizm Sezonu için Dijital Reklamcılıkta Öne Çıkan 5 Adım

2023 Turizm Sezonu için Dijital Reklamcılıkta Öne Çıkan 5 Adım

2023-turizm-sezonu-icin-dijital-reklamcilikta-one-cikan-5-adim.jpg

2023 turizm sezonunda; ne kadar reklam yapmalıyız, ne kadar süreyle yapmalıyız ve nasıl yapmalıyız?

 

Pandemi döneminin en çok zarar gören sektörlerinden biri olan turizm sektörü 2020 yılının ardından 2021 ve 2022 yıllarını toparlanma yılları olarak geçirdi. Özellikle 2022 yılı aşılanma ve yasakların ortadan kalkması ile birlikte sektörün yeniden hareketlendiği yıl oldu. 

 

Ülkemizde turizm geliri 2022 Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan I. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 122,4 artarak 5 milyar 454 milyon 488 bin dolar olmuştu. 2022 Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan II. çeyrekte ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 190,2 artarak 8 milyar 717 milyon 103 bin dolar oldu. 

 

Turizm pandemi ardından toparlanmaya devam ederken otellerin ve tur şirketlerinin büyük bir bölümü ise 2023 sezonunu hazırlıklarına ve yeni sezon bütçelerini belirlemeye başladılar. 

 

Hazırlıklar devam ederken akıllarda hep; “Ne kadar reklam yapmalıyız? Ne kadar süreyle yapmalıyız ve nasıl yapmalıyız?” soruları dönüyor. Özellikle dijital mecralarda geçtiğimiz yıllarda düzenli çalışmaları olan oteller için bu verileri çıkartmak aslında oldukça kolay. İlk adım olarak veri analiz araçları ile toplanılan verileri iyi gözlemlenmeli. Çünkü bu veriler 2023 sezonu ile reklam kampanyalarının kurgulanmasında büyük rol onuyor. 

 

Turizm sektörünün öncü ajansı olan IQUEEM’in Kurucusu Berkun Meral Meral’in anlatımıyla 2023 turizm sezonunda dijital reklamlarda dikkat edebileceğiniz 5 ana nokta ise şöyle; 

1. İyi ve Güncel Bir Web Sitesine Sahip Olun

Potansiyel misafirlerinizin sizi keşfettiği en önemli mecra web siteniz. Kullanıcı deneyimi yüksek bir web sitesine sahip olmanız satışlarınızda ciddi rol oynayacaktır.

 

Aynı web sitesi ile yıllarca ilerlemek yerine ziyaretçilerinize yenilenmiş algısı yaratmak için dönemsel olarak web sitesi tasarımlarınızı revize etmeniz en doğrusu. Bu duruma ekstra bütçe ayıramıyor iseniz en azından fotoğraflarınızı periyodik olarak yenileyerek hem Google’da hem de ziyaretçilerinizde olumlu bir algı yaratabilirsiniz.

 

Web sitenizde olan biten her şeyi takip edin. Isı haritalarını inceleyin, kullanıcılarınız hangi sayfalarınızı daha çok ziyaret ediyor gözlemleyin. Bir misafir satın alma kararı verirken web sitenizdeki sayfaların hangilerini inceliyor bunları keşfederseniz o bölgelere ağırlık vererek pazarlama çalışmalarınıza fayda sağlayabilirsiniz.

 

Web sitesi demişken rezervasyon motorunu da boş geçmemek gerekiyor. Ölçümlenebilir, reklam aracılığı ile gelen rezervasyonu saptayabileceğiniz ve en önemlisi kullanıcı dostu bir rezervasyon motoru kullanın.

 

2. Bütçe ve Satış Hedeflerinizi Doğru Kurgulayın 

Bütçe konusu turizm işletmelerinin kanayan yarası. Rastgele hazırlanan bütçeler üzerinden yapılan faaliyetler yüzünden geri dönüş oranları ölçümlenemediği gibi dijital platformlara olan inanç da sarsılıyor. 

 

Bütçelerimizi bir önceki dönemlerde aldığımız web sitesi trafiği, çağrı, sosyal medya hesaplarından gelen mesajlar gibi dijital mecralardan size gelen tepkilerin tamamını ölçümleyip birim başına maliyetlerini çıkararak hazırlamalısınız. Bir lira ile trafik yarattığınız bir reklamda daha sonra dönüşüm alarak toplam maliyetiniz beş liraya çıkıyor ise, yani bir rezervasyon için ödemeye hazır olduğunuz tutar beş lira ise bütçenizi ve 2023 sezonu hedefinizi de bu verilere dayandırarak bir bütçe çıkarmalısınız.

 

Ayrıca, reklama yeni başlayan işletmeler için onboarding sürecini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Birçok işletme, dijital reklamlar başladığı an geri dönüş olacak hayaline kapılıyor. Markanızın dijital mecralarda güvenilir bir marka haline gelmesi belki aylar sürebilir. Bu durum sizin motivasyonunuzu düşürmemeli ve istikrarla devam etmelisiniz. 

 

3. Satış Odaklı Bir Sosyal Medya Stratejisi Geliştirin

Birçok otelin bu konuyu gözden kaçırdığını düşünüyorum. Dijital mecralarda satın alma kararı verecek olan misafirler artık kararlarını alırken web sitesi, sosyal medya ve yorum sitelerini inceliyorlar. Sadece reklam kurgusu yapmak kısa zamanda getiri sağlasa da strateji olmadan yönetilen sosyal medya hesapları sizin organik olarak satın alma kararı verecek misafirlerinize karşı olumsuz bir deneyim yaşatıyor. Bu sebepten satış odaklı bir strateji kurgulayıp sezon başından itibaren misafirleri yönlendirmeniz gerekiyor. 

 

4. Yorum Sitelerine Önem Verin, Misafirle Etkileşime Geçin

Yorum sitelerini çok sakin bir şekilde yönetmeniz gerekli. Yeni sezonda, olumlu ve olumsuz durumlar için nasıl bir kriz yönetimi yapacağınızı kurgularsanız, sezon ortası yaşanılabilecek durumlara karşı hazırlıklı olabilirsiniz. Örneğin, olumsuz deneyim yaşamış bir misafire nasıl cevap verileceği veya bu misafiri nasıl yönlendireceğinizi bir önceki sezonda yaşadığınız senaryolara göre kurgulayabilirsiniz.

 

Yorum sitelerinde tavsiyem bütün yorumlara cevap verin. Ancak, verdiğiniz cevaplar birbiri ile aynı olmasın, misafirlerinize onlara değer verdiğinizi hissettirin. Olumsuz deneyim yaşamış olsa bile bu sorunu çözmek için ne kadar gayret ettiğinizi yanıtlarınızda ifade edin. Böylece satın alma kararı alacak misafirlerin sizin hakkınızda olumlu düşüncelere sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

 

5. Doğru ve Zamanında Reklam Yapın

Hemen hemen tüm oteller benzer reklam modellerini kullanıyor. Bir şekilde başarı sağladığını düşünen otellerin sayısı oldukça az. Sebebi belli, bütün oteller aynı reklam metinleri ve aşağı yukarı aynı tip reklam görselleri ile misafir gözünde farklılaşamadılar.

 

Tatil planını yapmak isteyen misafirleri sadece fiyat ile ikna edebileceğini düşünenler reklam harcamaları karşısında hayal kırıklığına uğruyor. Reklam fonksiyonları geliştikçe potansiyel müşteriler de gelişiyor ve öğreniyor. Bilinçli tüketici artık aynı tip reklamları görmek istemiyor. Bu yüzden, doğru zamanda doğru içerikler ile yaptığınız reklamlar sizi bir adım öne taşıyacak.

 

Doğru pazarları hedefleyin. Acentelerin az satış getirdiği pazarlar sizin için direkt rezervasyon potansiyeli olan bölgeler olabilir. Hedef kitle belirlerken tüm bölgeleri hedeflemek yerine uçak, nüfus, gelir düzeyi gibi durumları göz önünde bulundurarak çalışmalar gerçekleştirin. Örneğin uçuş kolaylığı olan bölgelere yapacağınız reklamların dönüşümü daha hızlı ve aktif olacaktır.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *