«
  1. Anasayfa
  2. Eğitim
  3. Anadolu’nun unutulan motifleri gün yüzüne çıktı

Anadolu’nun unutulan motifleri gün yüzüne çıktı

anadolunun-unutulan-motifleri-gun-yuzune-cikti.jpg

Ege Üniversitesinde “Anadolu Destanı Defilesi” ile “Cumhuriyet Modernleşmesinde Kadın Hakları” konferansı gerçekleştirildi

 

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi, İzmir Olgunlaşma Enstitüsü ve EÜ Sürekli Eğitim Merkezi (EGESEM) iş birliğinde “Anadolu Destanı” defilesi ile “Cumhuriyet Modernleşmesinde Kadın Hakları” konferansı gerçekleştirildi. Konferansı, EÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Zeynep Türkyılmaz verdi. Konferans sonunda Türk kültürünün Anadolu’daki moda mirasını yansıtan “Anadolu Destanı” isimli defile düzenlendi. Ege Üniversitesi öğrencilerinin ve EÜ Edebiyat Fakültesi idari personelinin modellik yaptığı defilede, 32 parçadan oluşan Anadolu’nun unutulan motifleri ve desenlerini gün yüzüne çıkaran kıyafetler sergilendi.

 

EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa,  EÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, EGESEM Müdürü Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu Konakçı, EGESEM Yönetim Kurulu Üyesi ve Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Arife Karadağ,  İzmir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şule Aydın ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.

 

“Türk kültüründe kadın, çok önemli bir konuma sahiptir”

Programın açılışında konuşan Doç. Dr. Arife Karadağ, “Türk kültür ve geleneğinde kadın, çok önemli bir konuma sahiptir. Kültürel birliğimizin mirası olan destanlarda kadınlarımız; yiğit, savaşçı ve anne sıfatlarıyla ama en önemlisi cesur bir karakter olarak yer bulmuştur. Cumhuriyetimizin kurtuluş ve kuruluş sürecinde de Anadolu kadını çok kritik bir rol oynamıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Dünyada hiçbir milletin kadını, 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar hizmet gösterdim' diyemez’ demektedir. Anadolu kadını geçmişte olduğu gibi bugün de birleştirici bir görevi üstlenmektedir. Geçmişi anlamak, geçmişteki kahraman kadınlarımızı anmak büyük önem arz eder. Etkinliğimiz de bu önemli göreve aracılık etmektedir. Etkinlik hazırlık sürecinde bizlerden desteğini esirgemeyen EÜ Rektörü Prof. Dr. Sayın Necdet Budak’a teşekkür ediyorum” dedi.

 

İzmir Olgunlaşma Enstitüsünün kültürel faaliyetlerine dikkat çeken Şule Aydın, “Emeği sanata, sanatı mesleğe dönüştürerek bugüne kadar birçok ilke imza atan İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, kültürel geçmişimize bağlı kalarak milli kültür mirasımızın yaşatılmasını ve kuşaktan kuşağa aktarılmasını hedefleyen çizgisini sürdürmektedir. Bugün de geçmiş zamanlarda Anadolu’daki giyim kuşam kültürünü aktarmayı amaçlıyoruz. Gençlerin ananemizi tanımasını ve bu bağlamda mirasımızdan kopmamasını amaçlayan enstitümüz, gençlere ulaşabilmenin en kolay yolunun yine gençlerden geçtiğini düşünmektedir. Bizler de değerli öğrencilerimizin sergileyeceği defileyle gençlerimize kültürel mirasımızı belli oranda aktarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 

“Kadın hakları Türk kültürünün Batı’ya örnek olduğu bir konudur ”

Cumhuriyet dönemindeki kadın temsilinin gelişimine dikkat çeken Öğr. Gör. Zeynep Türkyılmaz, “Türk tarihinde Orhun Yazıtları’ndan itibaren kadınların yazılı olarak da temsil bulduğunu görüyoruz. Bu durum Türk kadınlarının tarih boyunca el üstünde tutulduğunu göstermektedir. Yakın dönemde ise II. Meşrutiyet ile kadın haklarının artmaya başladığı bir süreçten söz etmek mümkün. Cumhuriyetin ilanının ardından ise kadın haklarının batıdan daha hızlı geliştiği bir döneme geçiş olmuştur. II. Meşrutiyet ile hak arama konusunda tecrübe kazanan kadınların verdikleri bu mücadelenin Mustafa Kemal Atatürk tarafından büyük bir karşılık gördüğünü söyleyebiliriz. Atatürk’ün kadınlara sağladığı haklar, Batı’dan alınarak getirilen haklar değildir. Bilakis bu durum, Türk kültürünün Batı’ya örnek olduğu bir konudur. Türk tarih ve kültürünü çok iyi bilen Atatürk, bu hakları Türk kültüründen etkilenerek kadınlara tanımıştır” diye konuştu.

 

 Anadolu Destanı Defilesi

Konferans sonunda Türk kültürünün Anadolu’daki moda mirasını yansıtan “Anadolu Destanı Defilesi” düzenlendi. Ege Üniversitesi öğrencilerinin ve Edebiyat Fakültesi idari kadrosunun modelliğini yaptığı defilede, 32 parçadan oluşan Anadolu’nun unutulan motifleri ve desenlerini gün yüzüne çıkaran kıyafetler katılımcılardan büyük beğeni topladı.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *