«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Bebeklerin Doğal Aşısı: Anne Sütü

Bebeklerin Doğal Aşısı: Anne Sütü

Anne sütü, bebeklerin sağlıklı gelişimi için hayati öneme sahip ve emzirme haftasında vurgulanıyor.

Bebeklerin Doğal Aşısı: Anne Sütü

Her yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında dünya genelinde kutlanan Emzirme Haftası, anne sütü ve emzirmenin önemine dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. LifeClub Aile Hekimliği Uzmanı Dr. İyigün Gedik, bu konunun neden bu kadar önemli olduğunu ve yapılan çalışmaları detaylarıyla paylaştı.

Anne sütü, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişimi için en ideal besindir. Besleyici bileşenleri ve bağışıklık sistemini destekleyici özellikleri ile anne sütü, bebekler için hayati önem taşır. Emzirme, anne ve bebek arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlayarak hem fiziksel hem de duygusal faydalar sunar.

Emzirmenin ve anne sütünün önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında Emzirme Haftası kutlanmaktadır. Bu küresel etkinlikler, çeşitli nedenlerle anne sütü alamayan bebeklerin sayısını azaltmayı ve tüm bebeklerin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmesini teşvik etmeyi amaçlar.

Küresel Bir Sorun Haline Geldi

LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Aile Hekimliği Uzmanı Dr. İyigün Gedik, küresel kuruluşların anne sütü ve emzirme konusuna yoğun bir şekilde dikkat çektiğini belirtti: “UNICEF verilerine göre dünya üzerindeki bebeklerin yarısı, doğum sonrası ilk bir saat içinde anne sütü alamıyor. Bu durum, bebeklerin temel bağışıklık fonksiyonlarında eksikliklere yol açıyor ve anne ile bebek arasındaki bağın zayıf kurulmasına neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 5 yaş altındaki çocuk ölümlerinin %7’sinin yetersiz beslenme nedeniyle meydana geldiğini belirtiyor. Emzirme oranlarının artması, her yıl 800 binden fazla bebeğin yaşamını sürdürebilmesini sağlayabilir.”

Anne Sütünün ve Emzirmenin Önemi

Dr. Gedik, anne sütünün bebekleri birçok hastalık riskine karşı koruduğunu ve emzirmenin anneler için de birçok faydası olduğunu vurguladı: “Yapılan araştırmalar, anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklar, diyabet, astım, obezite, çölyak, hipertansiyon gibi sağlık sorunlarının daha az görüldüğünü ortaya koymuştur. Anne sütü, bebek için her zaman hazır, uygun sıcaklıkta ve doğru oranda besleyici bir kaynaktır.

Ayrıca emzirme, anneler için de son derece faydalıdır. Emzirmek, anneye meme, rahim, yumurtalık kanserleri, kemik erimesi, kalp sorunları, diyabet, demir eksikliği anemisi, doğum sonrası depresyon, osteoporoz gibi birçok hastalıktan koruma sağlar ve doğum sonrası kilo vermeyi kolaylaştırır.”

Türkiye’de Bebek Dostu Hastaneler

Dr. Gedik, Türkiye’de de anne sütüne teşvikin önemli bir çalışma konusu olduğunu belirtti: “1991 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı, anne sütü ile beslenmenin teşviki ve yaygınlaştırılması için çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda, Bebek Dostu Hastaneler ilan edilmeye başlanmıştır. Şu anda Türkiye genelinde 1302 Bebek Dostu Hastane bulunmaktadır.

Bebek Dostu Hastaneler, anne sütünü özendirmeyi, annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıklar kazandırmayı hedefler. Bu hastaneler, anne adaylarını gebeliklerinden itibaren bilgilendirir, doğumdan hemen sonra bebeklerini emzirmelerini sağlar ve eğitimli sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olur. Tüm çocuklar için aksi bir durum mevcut olmadıkça, ilk 6 ay boyunca kesintisiz sadece anne sütü verilmesi ve 2 yaşına kadar emzirmenin teşvik edilmesi, gelecek nesillerin sağlıklı olmalarına büyük katkı sağlayacaktır.”

Emzirme Haftası vesilesiyle, anne sütü ve emzirmenin önemi bir kez daha vurgulanmakta ve tüm annelerin bu konuda bilinçlenmesi amaçlanmaktadır.

Kaynak: kadintr.com.tr

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *