«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Cinsel İşlev Bozukluğuna Yol Açan 13 Mit

Cinsel İşlev Bozukluğuna Yol Açan 13 Mit

Cinsel işlev bozukluğuna yol açan yanlış inanışları ve doğruları öğrenin.

Cinsel İşlev Bozukluğuna Yol Açan 13 Mit

Cinsel işlev bozukluklarının gelişiminde, sokaktan edinilen abartılı cinsellik ya da yanlış bilgilere dayanan cinsel mitlerin önemli bir rol oynadığını belirten VM Medical Park Ankara Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ebru Soylu, “Cinsel bilgi eksikliği veya yanlış bilgilendirme, aşırı kaygı, suçluluk duyguları, gerçekçi olmayan beklentiler veya başarısızlık korkusuna yol açarak cinsel işlev bozukluğuna neden olur” dedi. İşte Cinsel İşlev Bozukluğuna Yol Açan 13 Mit!

Uzmanlara göre, cinsel yaşamda yanlış bilgilendirmenin en yaygın şekli nesilden nesle aktarılan cinsel mitlerdir. Farklı kültür ve toplumlarda benzerlikler gösteren bu mitler, toplum içinde kabul görebilmektedir. Cinsel mitlerin, eğitim düzeyi yüksek gruplarda bile yaygın olduğunu vurgulayan VM Medical Park Ankara Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Ebru Soylu, en sık karşılaşılan cinsel mitleri şu şekilde sıraladı:

Cinsel İşlev Bozukluğuna Yol Açan 13 Mit

1. Erkekler Her Zaman Cinsel İlişkiye Hazır ve İsteklidir

Sertleşme bozukluklarıyla en yakından ilişkili olan bu mit, benlik saygısını olumsuz etkileyerek aşırı kaygı ve performans anksiyetesine bağlı psikojenik sertleşme bozukluğuna neden olabilir. Halbuki bireyin uyarılabilmesi için uygun ortam, zaman ve kişi gereklidir. Çeşitli bedensel ve ruhsal etmenler, hastalık, ilaçlar ve yorgunluk nedeniyle zaman zaman cinsel istek ve uyarılma sorunları yaşanabilir.

2. Mastürbasyon Zararlıdır

En eski ve yaygın mitlerden biri olan bu inanış, mastürbasyonun toplumsal hastalıklara veya yıkımlara yol açtığı, sapıklık olduğu, alışkanlık yaptığı gibi önyargılara dayanır. Oysa mastürbasyon zararlı değildir, cinsel sorunlara yol açmaz ve cinsel tedavilerde de kullanılır. Bedensel ya da ruhsal bir zararı olmayan mastürbasyon, yaygın bir cinsel eylemdir.

3. Cinsel Eylemi Erkek Başlatmalıdır

Bu mite göre, cinsel ilişki isteğinin kadın tarafından dile getirilmesi ahlaksızlık ve hafiflik olarak nitelendirilmektedir. Ancak yapılan araştırmalar, kadının başlattığı bir cinsel eylemin her iki cinsiyet için de daha uyarıcı olduğunu göstermektedir.

4. Cinsellik İçgüdüseldir, Öğrenilmez

Cinsel tutum ve davranışların önemli bir kısmı öğrenme ile gelişir. Yetersiz ve yanlış bilgilendirme, cinsel becerilerin gelişmesini engeller ve cinsel işlev bozukluklarına zemin hazırlar. Cinsellik konusunda öğrenilebilecek yeni şeylerin sınırı yoktur.

5. Cinsel Birleşmede İki Tarafın Birlikte Orgazm Olması Gerekir

Yapılan çalışmalar, cinsel birleşme esnasında aynı anda orgazm olmanın, ilişkide yapılan denemeler sonucunda zamanla öğrenilen bir şey olduğunu göstermektedir.

6. Cinsel İlişkide Amaç Cinsel Birleşmedir

Bir çift için cinsel birleşme her zaman en fazla zevk veren bir eylem olmayabilir. Karşılıklı mastürbasyon, oral seks veya masaj gibi diğer cinsel eylemler de zevk verici olabilir. Ön sevişme olmaksızın sadece cinsel birleşmeye dayalı cinsel eylemler, kadınlarda uyarılma yetersizliklerine ve orgazm olamama sorunlarına neden olabilir.

7. Kadınlarda Orgazm Cinsel Birleşme ile Sağlanmalıdır

Kadınlarda orgazmın temel aşaması klitoral uyarılmadır. Cinsel birleşme sırasında dolaylı olarak uyarılan klitoris orgazmı sağlar. Birçok kadın, doğrudan klitoral uyarılmanın daha güçlü bir orgazm hissi yarattığını belirtmektedir.

8. Sevişmede Neyin Normal Olduğuna Dair Belirli ve Kesin Kurallar Vardır

Bu yanlış inanış, birçok kişinin cinsel arzularını ve fantezilerini bastırmalarına ve ifade edememelerine yol açmaktadır. Oysa cinsel yaşamın özgürlüğü, hem kişisel olgunlaşmanın hem de cinsel hazzın önemli bir etmenidir.

9. Dikkat Başka Yere Çekilirse Erken Boşalma Önlenebilir

Bu yöntemler, boşalmanın kontrolünü tamamen yitirmek anlamına gelir. Erkek, böyle yaparak boşalmanın geldiğini fark edemez ve erteleyemez.

10. Erkekte Sertleşme Kaybı, Eşini Çekici Bulmadığı Anlamına Gelir

Cinsel ilişki sırasında penisin sertliğini kaybetmesinin birçok nedeni olabilir.

11. Cinsel Birleşme Sırasında Fantezi Kurmak Yanlıştır

Bireyin aklından geçenler sevişme konsantrasyonunu bozmuyorsa ve paylaşılmak istenen fantezi diğer eşe de hitap ediyorsa, fantezi kurmanın bir sakıncası yoktur.

12. Cinsel İlişki Sırasında Mastürbasyon Yanlıştır

Çiftin ortak görüşüne bağlı olarak, sevişme sırasında mastürbasyon uygulanmasının yanlış bir yanı yoktur. Mastürbasyon, sürekliliği olan bir ilişki kurulduktan sonra bile eşin yokluğu veya hastalığı halinde ya da eşten bağımsız olarak sağlıklı bir cinsel eylem olarak yaşam boyu sürebilir.

13. Menopoz Cinsel İsteği Ortadan Kaldırır

Üreme ile sevişmeyi birbirine bağlayan kültürel gelenekler, menopoza giren kadının artık cinsel isteğinin de yersiz olduğunu ve bundan sonra cinsel isteğin sadece bir sorun olabileceğini telkin eder. Menopozla kadının cinsel hayatının sona erdiğine inanan bir erkek, eşiyle sevişme isteğini dile getirmekte çekimser olabilir. Kadınlar açısından ise bu inanış, cinsel isteklerini bastırmalarına ya da cinsel arzularını ifade etmemelerine yol açabilir.

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *