«
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. 'Çocuk Kral' Tutankhamun'un muhteşem hazinesi İstanbul'a geliyor

'Çocuk Kral' Tutankhamun'un muhteşem hazinesi İstanbul'a geliyor

cocuk-kral-tutankhamunun-muhtesem-hazinesi-istanbula-geliyor.jpg

3300 yıllık Antik Mısır gizemlerine doğru heyecan verici bir yolculuk 

Tüm dünyada ziyaretçi rekorları kıran ünlü Firavun Tutankhamun’un hazinesi İstanbul’a geliyor. 3300 yıldan uzun bir süre önce 9 yaşında tahta çıkan, “Çocuk Kral”, “Altın Kral” gibi lakapları olan Tutankhamun’un mezarında bulunan paha biçilmez eserler, Ocak 2023’te UniqExpo’da İstanbullularla buluşacak. “Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri” isimli sergi, geçen yüzyılın en büyük ve heyecan verici keşfini yakından incelemek için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor.

 

20. Yüzyıl başında gün yüzüne çıkarılana dek 3 bin yıldan uzun süre karanlıkta kalan Mısır Firavunu Tutankhamun’un mezarı ile altın ve değerli taşlardan yapılmış eşsiz hazinesinin keşfinin üzerinden 100 yıl geçti. Kralın mezar odasından çıkan mumya ve 5 binden fazla eser, tam bir asırdır akılları kurcalıyor. Tüm dünyadan sayısız uzmanın yıllardır üzerinde çalıştığı gizemli hazine, bu kez antik Mısır, sanat tarihi ve arkeoloji meraklıları ile aileler, çocuklar ve gençleri İstanbul UniqExpo’da 1500 metrekarelik alana yayılan dev bir sergiyle etkisine alacak. Uzun yıllardır dünyayı dolaşan ve her yaştan milyonlarca insana ilham ve heyecan veren sergi, İstanbul’da da son yılların en önemli, tarih, kültür ve sanat etkinliği olacak.

 

Altın Firavun Tutankhamun’un Hazinesi ilk kez Türkiye’ye geliyor 

1960’tan bu yana, başta Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya ve Fransa olmak üzere birçok ülkede sergilenen ve ziyaretçi rekorları kıran Tutankhamun’un Hazinesi sergisi halen Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Belçika ve Almanya’da kalıcı veya geçici sergiler kapsamında tarih ve gizem meraklılarıyla buluşmaya devam ediyor. Dünyada çocukların da büyük ilgi gösterdiği hazine, İstanbul UniqExpo’da Ocak ayında tarih ve sanat severlerle buluşacak. Sergide, aralarında Tutankhamun’un mezar odasından çıkan som altın tabutu, altın ve değerli taşlardan yapılmış dünyaca ünlü ölüm maskesi, savaş arabası, silahları ve mobilyaları gibi günlük eşyaları arasından seçilmiş paha biçilmez 400’ün üzerinde eserin birebir replikaları yer alıyor. Tutankhamun’un Hazinesi’ne ait 5 bin parçadan oluşan orijinal koleksiyon, mezarın keşfedilişinin 100. yılı şerefine Kahire’de, Gize Piramitleri’nin karşısında inşa edilen Büyük Mısır Müzesi’ndeki yeni evine kavuşurken, ehil zanaatkar ve uzmanlar tarafından özenle üretilen birebir kopyaları eş zamanlı olarak İstanbul’da sergilenecek. 

Level Event Solutions tarafından düzenlenen serginin kesin tarihi ve bilet satışlarıyla ilgili bilgiler, çok yakında açıklanacak.

 

TUTANKHAMUN KİMDİR?

Antik Mısır’da tam 3 bin 332 yıl önce (M.Ö. 1332) sadece dokuz yaşındayken tahta geçen Çocuk Kral Tutankhamun, yaklaşık on yıllık kısa süren saltanatın ardından beklenmedik şekilde ölmüş, mumyalanan naaşı, günümüzde dünyanın en önemli kazı merkezlerinden biri olan Mısır, Luksor’daki Krallar Vadisi’nde alelacele inşa edilen bir mezar odasına tüm değerli eşyalarıyla birlikte konmuştu. İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından 1922’de bozulmamış halde bulunan mezar ve içindeki değerli eşyalar, bugüne kadar Krallar Vadisi’nde gün yüzüne çıkarılan en zengin ve görkemli hazine olma özelliğini taşıyor. 20. Yüzyılın en büyük arkeolojik keşfi kabul edilen bu gelişme, antik Mısır tarihi, kültürü, el sanatları ve mumyalama tekniklerine dair mevcut bilgi ve yorumlara bambaşka bir bakış açısı kazandırmış, daha önce antik Mısır uzmanlarınca pek tanınmayan Çocuk Kral Tutankhamun’u, dünyada herkesin bildiği bir isim haline getirmişti. Başta som altın üzerine kobalt mavi lapis lazuli, turkuaz ve akik taşlarla süslü ölüm maskesi olmak üzere mezarda bulunan nesneler, tam 100 yıldır dünyada kadın, erkek, çocuk, her milletten insanı derinden etkilemeye devam ediyor.  

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *