Alanında dünyanın en büyük ikinci ihtisas fuarı olan UNICERA Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. UNICERA Uluslararası Fuarcılık A.Ş. ve TG Expo Uluslararası Fuarcılık A.Ş. tarafından Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) ve Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) iş birliği ile organize edilen UNICERA Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı uluslararası bir marka olarak Türkiye’nin yanı sıra seramik sektörüne yön veren dünyaca ünlü firmaların da katılımıyla her sene artan bir ivme ile yerli ve yabancı katılımcı ziyaretçileri ağırlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, seramik sektörünün inşaat sektörüne önemli ölçüde girdi sağladığını, bu konularda Türkiye'nin, dünyanın sayılı üretim merkezlerinden ve ihracatçılarından biri olduğunu ifade etti.
UNICERA Uluslararası Fuarcılık A.Ş.ve TG Expo Uluslararası Fuarcılık A.Ş. tarafından, Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) ve Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) iş birliği ile organize edilen ve yaklaşık 100 bin metrekarelik alana yayılan UNICERA Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı 11 Kasım tarihine kadar devam edecek. Fuara 30’u yabancı 300 firma, yaklaşık 1.200 marka ile katılıyor. UNICERA 2022 İtalya, İspanya, Fransa, Portekiz, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Polonya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Rusya, Çin, BAE, Avustralya, Kolombiya ve Hong Kong başta olmak üzere 100’den fazla ülkeden gelecek profesyonel ziyaretçileri ağırlayacak. Fuarın bu yıl da yerli ve yabancı 120 binden fazla ziyaretçi ağırlayarak rekor kırması bekleniyor. Fuarın açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, seramik sektörünün inşaat sektörüne önemli ölçüde girdi sağladığını, bu konularda Türkiye'nin, dünyanın sayılı üretim merkezlerinden ve ihracatçılarından biri olduğunu belirtti. Hammadde ihtiyaçlarından, kapasite artırımlarına paralel olarak iç ve dış pazar tedarikinde zorluk çekildiğini kaydeden Büyükdede, "Bu kadar büyük sektörün makine ve ekipman ihtiyacının hala dışarıya bağımlı olması bizi Bakanlık olarak rahatsız ediyor. Sektörde kaliteli ve estetik ürünler yapan firmaların gelişmesinden mutluluk duyuyoruz." dedi.
SERAMİK İHRACATINDA 5 YILLIK ARTIŞ İVMESİ
Seramik sektörünün Türkiye'nin en önemli sektörlerinin başında geldiğini vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, aynı zamanda sektörde önde gelen ihracatçı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. Hammaddesi yerli kaynağa dayandığı için seramikle katma değer yaratıldığını kaydeden Gültepe, "Seramik ihracatımız 5 yıldır aralıksız yükselişine devam ediyor. 2021 yılında 1,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Yüksek enerji maliyetleri olan bir yerde 10 ayda yine 1,6 milyar dolarlık ihracat yapmayı başardık. Yılı inşallah 2 milyar dolarla kapatırız. Sektörde son dönemde yapılan modern teknoloji üretim kapasitesi herkesin ilgisini çekiyor. Yakın gelecekte umarım 4-5 milyar dolarları konuşma imkanımız olur. Burada bilgi ve teknoloji paylaşımı yapılarak yeni iş imkanlarının temeli atılacak." dedi.
Türkiye’nin, Seramik sektöründe dünyanın önde gelen üreticilerinden olduğunu söyleyen Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Ülkemizin ve sektörümüzün çalışarak üreterek verdiği katkı nedeniyle ihracatımız 3-4 kat arttı. İhracatımız 1,5 milyar dolara yaklaşıyor. Bu başarı dikkatleri üzerimize çekmemize ve haksız engellemelerle karşılaşmamıza yol açtı. Ülkemize yerli kaynaklara kendi gücümüze dayanan bir sektörüz. Bu da diğer sektörlerden ayrışmamızı sağlıyor. Avrupa Birliği tarafından muhatap bırakıldığımız Anti-Damping vergisi bu engellemelerin başında geliyor.” dedi.
Önümüzde zorlu mücadelenin sektörü beklediğini kaydeden Zeynep Bodur Okyay, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında desteğe ihtiyaç duyulacağını ifade etti. Zeynep Bodur sözlerini şöyle sürdürdü; “Dışarıda rekabet gücümüzü artıracak ve enerjide belirsizliği ortadan kaldıracak ve stabil fiyatlama gibi her türlü önlemi konuşmamız ve bu yönde aksiyon almamız şart. Gün bugündür. Sektörün yanında olma zamanıdır. Kalite ve hizmet algımız yüksek. Bütün gücümüzü katma değerli kaliteli ürünler üretmeye harcamalıyız. Tasarım gücümüz yüksek. Bu ürünlere odaklamamız lazım. Fiyat kırmak yerine katma değeri yüksek müşteriyi Türkiye'ye çekmemiz lazım.”
FUARDA TARİHİ REKOR
Bu sene fuarın ilk defa Unicera A.Ş kimliğiyle yapıldığını belirten Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Başkanı Erdem Çenesiz, "Rekor kıracak seviyede büyüyen bir fuara sahip olmak kolay olmuyor. Bu yıl gerçekleşen fuarda 270 yerli 30 yabancı firmamız var. Geçen sene 120 bin ziyaretçiyle rekor kırılmıştı, bu sene de kıracağız. Kendi ürün portföyümüzü eskiye kıyasla daha iyi hale getirdik. Türk seramiği dünyanın en iyi seramikleri arasında artık. İhracat rakamlarına baktığımızda enerji fiyatlarının artışı seramik ürün fiyatlarını yukarı taşıdı. Miktar olarak istediğimiz yerde değiliz. Pazar çeşitliliği ve ürün miktar sayısını artırarak çok farklı coğrafyalarda çok güçlü işler yapacağımıza inanıyoruz. Buna inancımız tam. Türkiye tam manasıyla seramik üretim ülkesidir." değerlendirmesinde bulundu.
EKONOMİYE GÜÇ KATAN SEKTÖR
Pandeminin son demlerinin yaşandığı bu dönemde sektörün durağan seyirde ilerlediğini ve İstanbul Fuar Merkezi'nde başlayan UNICERA Fuarı’nın yeni bir kıvılcım yaratarak bu durağanlığı sonlandıracağına inandıklarını dile getiren Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yıldırım, "Sektörümüz, gerek ürettiği katma değer gerekse ihracat potansiyeliyle ekonomimize güç katan sektörlerin başında geliyor. Seramik kaplama malzemeleri sektöründe Avrupa’nın 2. büyük, seramik sağlık gereçlerinde ise en büyük üreticisiyiz. Sahip olduğumuz üretim gücümüzü, tanıtım çalışmalarımızla beslediğimizde Türk Seramiğinin marka değerini yükselterek hak ettiği noktaya ulaşmasını sağlayacağız. " dedi.
UNICERA Fuarı'nın, uzun yıllardır ihracatı besleyen en önemli kanallardan biri olarak sektöre hizmet ettiğini söyleyen Yıldırım, "Bugüne kadar fuarımız aracılığıyla sayısız işbirliğine imza atıldı. Bu yıl da fuarımızda, dünyanın dört bir yanından binlerce satın almacıyı ağırlayarak yeni işbirliklerine imza atacağız. Ülke olarak üretime yoğunlaşmalı, özellikle katma değeri yüksek alanlardaki üretimlere ağırlık vermeliyiz. Katma değeri en yüksek sektörlerin başında gelen seramik sektörünün devlet eliyle de desteklenmesi yayılımını hızlandırma açısından fayda sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
ALANINDA DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜĞÜ
Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB tarafından desteklenen ve yıldan yıla artan istikrarlı büyüme grafiği ile dikkati çeken UNICERA, yaklaşık 100 bin m² alanda tarihinin en büyük metrekareli UNICERA Fuarı olacağını belirten TG Expo Uluslararası Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü H. Cem Şenel, tarihi ziyaretçi rekoru kırılması öngörülen fuara; 100’den fazla ülkeden, on binlerce satın almacı ve profesyonel ziyaretçi beklediklerini belirtti.
Yerli üretici dışında İtalya, İspanya, Romanya, Polonya, Litvanya, Avustralya, Ukrayna, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan olmak üzere 30 yabancı ülkeden katılımın olduğunu söyleyen Şenel, "UNICERA alanında dünyanın 2. büyük fuarı. Nitelikli alıcılar bizim için çok önemli. UNICERA dünyanın en önemli tasarımcılarının yer aldığı, bir sonraki yılın seramik, mutfak ve banyo trendlerinin belirlendiği nokta olma özelliği taşıyor. Dünyada isim yapmış tasarımcılardan bazıları mimar grupları ve üniversite öğrencilerimizle buluşacak. 24 üniversitenin ilgili bölümlerinden öğrencilerimizin ziyaretini de organize ettik. Fuar büyüklüğüne yakışır şekilde başarılı geçecek. Fuarın katılımcılarımıza, sektörümüze, ülkemize hayırlar ve bereketler getirmesini istiyoruz. " ifadelerini kullandı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bir Cevap Yaz