«
  1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat
  3. Gemlik Kitap Fuarı’nda tarım politikaları konuşuldu

Gemlik Kitap Fuarı’nda tarım politikaları konuşuldu

gemlik-kitap-fuarinda-tarim-politikalari-konusuldu.jpg

Gemlik Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Gemlik Kitap Fuarı dördüncü gününde kitapseverleri ünlü yazarlarla buluşturmaya devam ediyor.

 

Bugünkü program yazarlar Pelin Batu ve Ali Murat İrat’ın katılımıyla başladı. Aşkın Tarihini Yazsak Yeniden adlı panelde aşkın tarihi ve mitolojide aşk gibi konular tartışıldı. Yazarlar panelin ardından okurlarıyla buluşup kitaplarını imzaladı.

 

Ardından Gazeteciler Seda Selek, Ali Ekber Yıldırım ve Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu’nun katıldığı panelde Türkiye’nin tarım politikaları konuşuldu. Panele Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan da katıldı.

 

‘Devlet çiftçiye destek vermiyor’

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu iktidarın tarım politikalarını eleştirdi. Solakoğlu, “Devletin çiftçiye destek falan verdiği yok. Bakanların tek gayesi Cumhurbaşkanı’na şirin gözükmek. Son bir yılda 2 binin üzerinde çiftlik kapandı. Çiftçi kahvehanede oturarak değil, çalışarak batıyor” dedi.

 

‘Çiftçiyi hedef göstermek topu taca atmaktır’

Solakoğlu’nun ardından söz alan gazeteci yazar Ali Ekber Yıldırım da konuya ilişkin şunları söyledi:

“Çiftçiyi hedef göstermek topu taca atmaktır. Bu dönemde Türkiye tarımda çok önemli fırsatlar yakalamıştı ama gerçekten tarıma destek verilseydi bu fırsata çevrilebilirdi. Hem üretici kazanırdı hem de tüketici bu fiyatlara alışveriş yapmazdı. Hükümet değişmese bile bakan değiştikçe politika değişiyor. Tarım politikaları çok geri plana atıldı. Türkiye’nin tarım anlamında çok büyük bir potansiyeli var. Topraklarımızda yetişmeyen bir ürün yok. Çiftçi tarımı bırakıyorsa gerçekten para kazanamadığı içindir.”

 

Yıldırım piyasada birçok ürünün organik adı altında pazarlandığını şu sözlerle anlattı:

 

“Organik olmayan birçok ürün organik diye satılıyor. Aldığınız çoğu zeytin de Gemlik zeytini diye satılır. Bu aslında Gemlik’in gücünü gösteriyor ama bir yandan da Gemlik’in değerinin kaybolmasına neden alıyor. Gemlik zeytini olmayı hak etmeyen zeytinin Gemlik zeytini diye satılması Gemlik zeytinine zarar veriyor.” 

 

‘Tarımda satışa yönelen belediye kavramını uygulayacağız’

Panelin ardından söz alan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan “Belediye başkanı olmadan önce tarım politikalarıyla alakalı bir şey yapabilir miyim diye düşündüm. Türkiye’de 186 milyon zeytin ağacı var bunun sadece 2 milyon 400 bin civarı zeytin ağacı Gemlik’te. Maalesef bir sürü sebeple öyle bir küçüldü ki artık ticaretinin yapılması zorlaştı. 12 bin parsel sadece bir zeytin üreticisine ait. Zeytin üreticisi yerelde 20-30 TL’ye bile zeytin satmakta zorlanıyor. Ancak markalaşmayla ve sosyal medya aracılığıyla çok daha fazla rakamlara satılabilir. Bu modeli zeytin üreticisiyle de paylaştım. Tarımda markalaşma ve satışa yönelen üretici belediye kavramını uygulamak istiyoruz” diye konuştu.  Konuşmasının ardından gelenlere teşekkürlerini ileten Sertaslan, yazarlara zeytin fidanı armağan etti.

 

Fuar 30 Ekim’e kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *