Güney Edirne Katı Atık Birliği (GÜNEKAB) Lüleburgaz’da bir yıldır başarıyla uygulanan ve tonlarca atığın dönüştürülmesini sağlayan Akıllı Atık Tanıma Sistemlerini inceledi. Uygulamayı Keşan, İpsala ve Enez ilçelerinde hayata geçirmeyi düşündüklerini söyleyen Birlik Başkanı Erhan Engin, “Hem masraflardan kaçınmak hem de milli sermayeye bir katkımız olması açısından çok önemli” dedi.
Lüleburgaz’da bir yıl önce “Hem vatandaş hem çevre kazanacak” sloganıyla hayata geçen Akıllı Atık Tanıma Sistemleri Türkiye’ye örnek oluyor. Sürdürülebilirliği açısından Türkiye’de ilk ve tek olan projeyle ilgili GÜNEKAB heyeti incelemelerde bulunmak üzere Lüleburgaz’a geldi. Lüleburgaz’daki Akıllı Atık Tanıma Sistemleri’nin işleyişi hakkında yetkililerden bilgi alan GÜNEKAP üyeleri uygulamaya hayran kaldı.
“Yapılmış şey her zaman daha iyidir”
Uygulamanın işleyişinden oldukça memnun kalan GÜNEKAB Başkanı Erhan Engin, “Geri dönüşümün kullanılabilirliği ve atıkların kaynağında ayrıştırılmasına nasıl katkı sunabiliriz noktasında bunun araştırılması için Lüleburgaz’da kurulan bir sistem var. Gayet güzel. Sıfırdan iyidir. Yapılmış bir şey hiç yapılmamasından her zaman daha iyidir. Lüleburgaz Belediyesi bu konuda kararlı. Sistem iyi gidiyor gibi gözüküyor” dedi.
Keşan, İpsala ve Enez’e planlanıyor
Engin uygulamanın yazlık nüfusu yoğun olan Keşan, İpsala ve Enez’e uygulanmasının planlandığını söyleyerek, “Biz yazlık nüfusu yoğun olan bir bölgeyiz. Dolayısıyla ambalaj atıkları çok fazla oluyor. Bunların nakliyesi de masraf oluşturuyor. Hem bu masraflardan kaçınmak hem de milli sermayeye bir katkımız olması çok önemli” diye konuştu. Öte yandan Edenred firması yetkilisi İzzet Gürgül de , Lüleburgaz’ın akıllı atık tanıma sisteminin ilk geniş kapsamlı örneği olduğunu belirterek, projenin Türkiye’ye çok büyük bir fayda sağlayacağını söyledi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bir Cevap Yaz