«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Meyve Suyu Endüstrisi 1 Milyar Dolar Üzerinde İhracat Hedefliyor

Meyve Suyu Endüstrisi 1 Milyar Dolar Üzerinde İhracat Hedefliyor

meyve-suyu-endustrisi-1-milyar-dolar-uzerinde-ihracat-hedefliyor.jpg

Meyve Suyu Endüstrisi MEYED Juiceful Istanbul Summit 2022’de Bir Araya Geldi

 

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) tarafından düzenlenen ve endüstrinin en önemli yıllık buluşması olan uluslararası Juiceful Istanbul Summit zirve etkinliği, 22 Eylül 2022 Perşembe günü, Renaissance Polat Istanbul Hotel’de gerçekleşti. Etkinlikte bir konuşma yapan MEYED Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Diren, Türkiye meyve suyu ihracatının yarım milyar dolar düzeyine yaklaştığını ve yüzde 95’ler düzeyinde dış ticaret fazlası ürettiğini ifade ederek, “Doğru tarım politikaları ve sanayi dinamikleri sağlandığı takdirde endüstrimizin Bir Milyar Dolar ihracat hedefimizin yakın gelecekte gerçekleştireceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

 

MEYED (Meyve Suyu Endüstrisi Derneği) tarafından düzenlenen ve endüstrinin en önemli yıllık buluşması olmanın yanı sıra sektörün uluslararası takviminde de önemli bir yere sahip bulunan Juiceful Istanbul Summit 2022 zirvesi, 22 Eylül 2022 Perşembe günü, Renaissance Polat Istanbul Hotel’de düzenlendi. 200’ü aşkın yerli ve yabancı katılımcı kitlesiyle meyve suyu endüstrisinin paydaşlarını bir araya getiren zirvede Türkiye’den ve yurt dışından kurum temsilcileri tarafından 15 konuşma ve sunum gerçekleştirildi.

 

Etkinliğin açılışında söz alan MEYED Genel Sekreteri İpek İşbitiren: “2010 yılından bu yana düzenlediğimiz zirvelerimize, Pandemi nedeniyle 2 yıllık zorunlu bir ara verdik. Bu aranın ardından MEYED, tarıma, ekonomiye, çevreye ve beslenmeye yarar sağlayan endüstrimizin paydaşlarını bir kez daha araya getirdi” dedi.

 

Etkinlikte bir konuşma yapan MEYED Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Diren, Türkiye’nin meyve suyu ihracatının, güzel bir şekilde artış gösterdiğini ifade ederek, “Türkiye meyve suyu 2022 yılı ihracatının, 450 milyon doların üzerinde gerçekleşmesini ön görüyoruz. Meyve suyu ihracatımız, endüstrimizin yoğun gayretleriyle her yıl düzenli olarak yüzde 20-25 bandında artış göstermektedir. Daha da önemlisi yerli girdilerle üretim ve ihracat yapan endüstrimiz, net ihracatta çok ileri bir düzeydedir ve yarım milyar dolar seviyesini zorlar hale gelmiş bulunan ihracatımız, istikrarlı bir şekilde yüzde 95'ler seviyesinde dış ticaret fazlası vermektedir. Böylesine yüksek bir ekonomik değer üreten endüstrimiz, Türkiye’de bir milyon çiftçiden alım yaparak tarıma ve kalkınmaya da önemli yararlar sağlamaktadır. İnsan beslenmesi açısından yararları tüm dünyada kabul gören meyve suyu, bahçeden bardağa uzanan değer zinciri içerisinde karbon negatif bir yapı arz eden nadir endüstrilerdendir ve çevreye de yarar sağlar” dedi. MEYED Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Diren, Meyve Suyu Endüstrisinin yıllık bazda toplam 5 milyon dolara varan oranda Ar-Ge yatırımı yaptığını ve yaklaşık 100 bin kişiye doğrudan istihdam sağladığını da sözlerine ekledi.

 

Hedef 1 Milyar Doların Üzerinde İhracat

Meyve suyunda küresel pazarın, yaklaşık 17 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirten Ozan Diren, “Markalı ihracat ve hammadde ara mamul olarak gerçekleşen bu pazarda, ITC verilerine göre Türkiye'nin yeri 2017'de 17'ncilikten 2020 itibarı ile 12'nci sıraya yükseldi. 2021'de de aynı sırayı koruduk. Öte yandan, ülkemiz adına daha da fazlasını hedefliyoruz. Endüstrimiz, rekabetçi yapısının yanı sıra teknik bilgi, mühendislik, Ar-Ge, teknoloji ve makine gibi alanlarda da dünyada saygın bir yerdedir. Ülkemizin sürdürülebilir bir doğal zenginliği olan meyve çeşitliliğimiz, rekabet gücümüzü daha da ileriye taşımaktadır. Kendimize 1 Milyar Dolar ihracat hedefi koymuş bulunuyoruz ve doğru tarım politikaları ve sanayi dinamikleri sağlandığı takdirde, bu hedefi yakın gelecekte gerçekleştirileceğimize inanıyoruz, çabalarımızı bu yönde azimle sürdürüyoruz. Daha uzun vadeli hedefimiz ise Türkiye’nin küresel pazardan aldığı payı yüzde 10’lar seviyesine taşımaktır” şeklinde konuştu.

 

MEYED Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Diren, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizdeki meyve üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu hammadde olarak değerlendiren endüstrimizin bir diğer hedefi, tüketimin ve ihracatın artacağı ön görüsüyle hali hazırda bu oranı kademeli olarak yüzde 20’ler, hatta 30’lar seviyesine çıkarmaktır. Bu da Türk meyve üreticileri için pazar garantisi anlamına gelmektedir. Öte yandan endüstrimiz, ihracat gücünü iç piyasadaki konumundan almaktadır. İç pazarda görece düşük kalan tüketimde, tarıma dayalı ürünler olmalarına rağmen nektar ve meyveli içecek kategorilerine yönelik ÖTV uygulamasının da payı var. ÖTV uygulaması, özellikle ülkemizde en çok tüketilen bu kategori olan nektarları olumsuz etkiliyor. Genellikle yüzde 50 oranında meyve içeren Nektarların ÖTV uygulamasından muaf tutulması iç piyasada satışları kolaylaştırır, besleyici özelliği olan bir ürünün, daha yüksek meyve oranı ile büyümesini destekler, buradan yaratılacak kaynakla daha rahat ürün alınır, daha rahat stoklanır, ihracat için daha fazla kaynak oluşturulur. Bu da sektöre olduğu kadar tüketicilere, ülke tarımına ve ekonomisine de fayda sağlayacaktır.”

 

Zirve açılışında MEYED Kurucu Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi de kürsüye gelerek, endüstrinin önemi üzerine bir konuşma yaptı.

 

Zirvede ilk sunumu FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık gerçekleştirdi. FAO’nun gıdaya erişim ve iklim krizi gibi tehditler karşısında ‘Daha İyi Üretim, Daha İyi Beslenme, Daha İyi Çevre, Daha İyi Tarım’ dörtlü ekseninde gıda üretim sistemlerinin dönüşümüne odaklandığı belirten Dr. Ayşegül Selışık, güncel küresel gelişmelerin meyve suyu endüstrisine yansımaları konusunda bilgiler verdi.

 

Zirvenin bir diğer konuşmacısı olan FutureBright Grubu Kurucusu Akan Abdula, ‘Türkiye’de Tüketimde Dip Dalgalar’ başlıklı sunumunda, makro ekonomik göstergeler ve sosyolojik dinamikler üzerinde durdu; geleceğe yönelik öngörülerini paylaştı.

 

Nielsen IQ İçecek Endüstri lideri Esra Doyduk ise, zirvede gerçekleştirdiği sunumda, Hızlı Tüketim Ürünleri ve Meyve Suyu pazar trendlerindeki değişim ve dönüşüm yolculuğunu rakamlarla anlattı. 

 

Zirvenin sabah oturumlarında son sunumu gerçekleştiren Meyve Suyu Bilim Merkezi Direktörü Dr. Carrie Ruxton, yararları bilimsel olarak kanıtlanmış bir ürün olan meyve suyu hakkındaki yanlış algıların nereden kaynaklandığı ve bunların nasıl aşılabileceği üzerinde durdu.

 

Juiceful Istanbul Summit 2022 zirvesinde, öğle yemeği arası sonrasındaki ilk sunumu gerçekleştiren Döhler İş Geliştirme Müdürü Khalid Sedraoui, sektörel bir perspektifle Türkiye’nin önündeki küresel fırsatlar hakkında bilgiler aktardı.

 

Escon Enerji CEO'su Onur Ünlü ise, ‘Yeşil Dönüşümün İlk Yakıtı: Enerji Verimliliği’ başlıklı sunumunda, dünya gündeminde ön sıralarda yer alan enerji verimliliği konusunu gıda, tarım ve meyve suyu endüstrileri açısından değerlendirdi.

 

Aromsa Ar-Ge, Pazarlama ve Teknik Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Melis Yasa Aytaman zirvedeki sunumunda, meyve suyu endüstrisinin fonksiyonel fayda ve dönüşüm odaklı inovasyon gündemini aktardı.

 

Tetra Pak Pazarlama Müdürü Müge Göksel, tüketici trendlerindeki değişimler ve bunların endüstriye sunduğu fırsatlar üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

 

GEA Group Türkiye Sıvı Teknolojileri Satış Müdürü Erdal Gavas ise sunumunda, meyve suyu ve içeceklerde şeker indirgeme teknolojilerini ele aldı.

 

Juiceful Istanbul Summit 2022 ‘nin bir diğer konuşmacısı olan Borusan Lojistik Hizmetleri CEO'su Serdar Erçal, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisinin dünya ticareti ve tedarik zinciri üzerindeki etkilerini dün (2020-2021), bugün (2022-2023) ve yarın (2025-2030) perspektifinde değerlerndirdi.

 

Juiceful Istanbul Summit 2022 yabancı konukları arasında yer alan IFU (Dünya Meyve Sebze Suları Birliği) Yönetici Direktörü John Collins, ‘Küresel Bilgi Paylaşımı’ başlıklı sunumda, meyve suyu endüstrisinin dünya genelindeki görünümünü kendi perspektiflerinden aktardı.

 

Zirvede son sunumu birlikte gerçekleştiren AIJN (Avrupa Meyve Suyu Derneği ) Genel Sekreteri Wouter Lox ile Sürdürülebilirlik ve Teknik İşler Müdürü Justine Pradels, ihracatımızda yüksek bir paya sahip olan Avrupa pazarı hakkında, Avrupa Birliği Mevzuat Gelişmeleri perspektifinden güncel bilgiler aktardılar.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *