Tüm dünyanın karşı karşıya olduğu gıda krizine karşı Karşıyaka’yı daha dirençli kılabilmek için faaliyetler yürüten Karşıyaka Belediyesi, bir projeye daha imza attı. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Bostanlı Park Kafe içinde oluşturulan Karşıyaka Tohum Bohçası Şehit Muhittin ve Ayşe Dudu Sağıroğlu Atalık Tohum Merkezi hizmete açıldı.
Sağlıklı, adil ve temiz gıdaya ulaşma konusunda yapılacak çalışmaların başlangıç noktası olarak tariflenen tohum merkezinin açılışında tanıtımı da gerçekleştirildi. Başlangıçta merkezin açılmasına destek olan Ayşe Dudu Sağıroğlu ve merkeze ismi verilen eşi şehit Polis Muhittin Sağıroğlu’nun öz geçmişi okundu.
“ONUR DUYUYORUM”
Tohum takaslarının yapılacağı, çeşitli eğitimlerin düzenleneceği merkezin açılışında konuşan emekli polis Ayşe Dudu Sağıroğlu atalık tohumları nasıl üretmeye başladığını anlattı. Toplum yararına bir şeyler yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Sağıroğlu konuşmasında şunları kaydetti: “Emekli olduktan sonra toplum yararına bir iş yapmak istedim ve bu işlerle uğraşmaya başladım. Zaten çocukluğumdan beri toprakla ilgilenmeyi çok severdim. Tohum üretmeye başladıktan sonra çok değerli insanlarla tanıştım, güzel dostluklarım oldu. Karşıyaka Belediyesi ile yolumuz kesişti ve bugün buradayız. Karşıyaka Belediye Başkanı’mız Cemil Tugay’a en derin teşekkürlerimi sunuyorum. Eşim ve benim adıma bu merkezin açılması beni çok mutlu etti, onur duydum. Bu merkezi binin üzerinde çeşidi barındıran tohumlarla açtık, daha da büyüyeceğine inanıyoruz. Türkiye’nin her yerine bu tohumları yayacağız, gelecek kuşaklara bu tohumları aktaracağız.” Sağıroğlu, kendisine destek olan çocuklarına ve arkadaşlarına da teşekkür etti.
TUGAY: “ELİMİZDEN GELENİ YAPMALIYIZ”
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, şehit polis Muhittin Sağıroğlu’nu anarken Ayşe Dudu Sağıroğlu'na da “Bize bayram hediyesi vermiş oldunuz, iyi ki varsınız” diyerek teşekkür etti. Tarımın önemini vurgulayan Başkan Tugay, Karşıyaka’da gerçekleştirilmesi planlanan başka bir çalışmanın da müjdesini verdiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Yıllardır gittikçe artan bir şekilde konuşuluyor ki yerel ürünlerimizi, onların tohumlarını korumamız ve geliştirmemiz gerekiyor. Tarıma destek olmamız gerekiyor. Bununla ilgili yapılabilecek pek çok çalışma var. Kent içerisinde bu tohumlarla, bunların fideleriyle ve fidanlarıyla yapılacak üretimi asla küçümsemememiz gerekiyor. Ama aynı zamanda kırsal alanda tarımla uğraşan vatandaşlarımıza da kentten elimizden geldiğince destek olmamız gerekiyor. Açıkçası artık bu çalışmaların şehri yok, semti, hatta ülkesi yok. Dünyanın her tarafındaki insanlar sadece tüketen değil aynı zamanda üretime katkıda bulunan insanlara dönüşmek zorundalar. Bu günlerde hazırlığını yaptığımız bir çalışmayı da buradan duyurmak isterim. Biliyorsunuz yemediğimiz ya da yiyemediğimiz bazı yiyecek artıklarını çöpe atıyoruz ve bunlar da çöp depolama alanına gidiyor, orada çürüyüp yok oluyor. Aslında onların her biri sahip oldukları organik içerikle çok değerli ürünler. Onları çöp depolama alanlarına atmak yerine; toprağın tekrar kullanacağı şekilde bir dönüşümü gerçekleştirdikten sonra, yani bir başka deyişle onlardan kompost yaptıktan sonra tarım alanlarına, bahçelere hem bizim kentimizin içerisinde hem de tarım yapılan başka şehirlere göndermemiz ve kullanmamız gerekiyor. Biz belediye olarak önce düzenleyeceğimiz eğitimlerle sonra vereceğimiz malzemelerle, insanlarımızı evlerinde kompost yapmaya teşvik edeceğiz. Bunu yapma ve toplama işini, sistemini siz değerli Karşıyakalılar ile beraber gerçekleştireceğiz.”
“BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR”
Çalışmaları gerçekleştirirken iş birliği yapmanın da önemine dikkat çeken Tugay şöyle devam etti: “Topladığımız kompostu da topraklarını zenginleştirmeleri için iş birliği yaptığımız tarım üreticilerine göndereceğiz. Bu konuyu Menderes Belediye Başkanı ile iki gün önce konuştuk. İş birliği yapmaktan büyük mutluluk duyacaklarını, zaten buna çok ihtiyaçları olduğunu söyledi. Çünkü gübre çok pahalı ve zaten yapay, sentetik gübreler içerikleri ile toprağı aslında biraz da bozuyor, bu nedenle çok sağlıklı değil. Yani onların bize, bizim onlara ihtiyacımız var. Bu çalışmalarda bize böyle köprü olacak, enerji verecek bazı yerler, bazı insanlar olacaktır. Ayşe Hanım da, onun arkadaşları da böyle insanlar. Bu gördüğünüz küçük ama bizim için çok büyük önem taşıyan bu merkez bunun örneklerinden birisi. Benzer çalışmalara devam edeceğiz.”
Konuşmasında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı da kutlayan Tugay, “Bu güzel açılışı, Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 99. yılının arifesinde yapıyoruz. Cumhuriyet’imiz ile gurur duyuyoruz, Atatürk’ümüz ve onun mücadele arkadaşları ile gurur duyuyoruz. Cumhuriyet’imizin değerlerini yaşayan ve yaşatan Karşıyaka’mızla, İzmir’imizle gurur duyuyoruz. Bizler Cumhuriyet değerlerinin dimdik arkasında olmaya devam edeceğiz. Bizden sonra da evlatlarımız bu davanın arkasında olmaya devam edecek. Ülkemize zarar vermek isteyen herkes, karşısında dimdik Türk milletini bulacak. Cumhuriyet Bayramı’mızı kutluyor, hepinize saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.
10 BİN TOHUM DAĞITILDI
Açılışta günün anısına katılımcılara ve vatandaşlara 10 bin tohum dağıtıldı. Karşıyaka Tohum Bohçası Şehit Muhittin ve Ayşe Dudu Sağıroğlu Atalık Tohum Merkezi’nde; 193 çeşit domates, 185 çeşit tatlı-acı biber, 62 çeşit patlıcan, 47 çeşit karpuz, 75 çeşit kavun, 53 çeşit yemeklik ve bal kabağı, 197 çeşit fasulye, 15 çeşit börülce, 47 çeşit mısır, 35 çeşit su kabağı, 55 çeşit kışlık sebze, 15 çeşit bamya, 12 çeşit salatalık ve 9 çeşit ayçiçeği olmak üzere farklı tohumlar bulunuyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bir Cevap Yaz