«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. 45. Yapı Fuarı –Turkeybuild İstanbul'un İkinci Gününde Isı Yalıtımı-Enerji Verimliliği Ön Plana Çıkıyor!

45. Yapı Fuarı –Turkeybuild İstanbul'un İkinci Gününde Isı Yalıtımı-Enerji Verimliliği Ön Plana Çıkıyor!

45-yapi-fuari-turkeybuild-istanbulun-ikinci-gununde-isi-yalitimi-enerji-verimliligi-on-plana-cikiyor.jpg

Türkiye’ye yüksek döviz girdisi sağlayan ve her dönemde dinamizmini koruyan yapı sektörü, yerli ve yabancı tüm paydaşları ile bölgenin en güçlü iş birliği platformu Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul ikinci gününde de gündemi belirleyen etkinlikleri ile sektöre yön vermeye devam ediyor.

Türkiye yapı sektörünün nabzını tutan ve 45. kez kapılarını açan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, yapı inşaat malzemeleri ve teknolojileri alanında 450’nin üzerinde yerli ve yabancı katılımcıyı TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ağırlamaya devam ediyor. Fuar, sektördeki önemli kurum ve kuruluşların iş birliğinde, inşaat sektörüne yön veren son gelişmeleri gündeme taşırken, her yıl düzenlediği “VIP Alım Heyeti Programı” ile bu yıl 50 ülkeden 300’ün üzerinde yabancı satın almacıya ev sahipliği yapıyor.

“Sıfır Enerji Binalar ve Mimari Yaklaşımlar” başlıklı oturum ile başlayan ikinci günde gündeme dair önemli konular ele alındı. Konuşmacılar arasında; Beykent Üniversitesi, İç Mimarlık Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Merve Atmaca, Greenplatform Enerji ve Mimarlık Genel Müdürü Yüksek Mimar Bora Özdemirİzmir Mimarlar Odası Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlker Kahraman ve Kadir Has Üniversitesi-Mimarlık Bölümü Dr. Misafir Öğretim Üyesi, Dr. Mimar N. Cihan Kayaçetin yer aldı.

Mimari yaklaşımlarda “enerji verimliliği” önem kazanıyor!

Beykent Üniversitesi, İç Mimarlık Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Merve Atmaca’nın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Atmaca, “Sıfır enerji dediğimizde çok iddialı binalar karşımıza çıkıyor. Tamamıyla kendi kendine yeten, ihtiyaç duyduğu tüm enerjiyi kendi kaynaklarıyla sağlayan temiz, sürdürülebilir binalardan bahsediyoruz. Bina tasarlamak çokça bütünleşik bir konu” açıklamasında bulundu. 

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da söz alan Greenplatform Enerji ve Mimarlık Genel Müdürü Yüksek Mimar Bora Özdemir; “Yeşil mimari konusunda uygulamalar yapmak için uzun zamandır çaba içerisindeyiz. Sürdürülebilirliğin tek bir tanımı var, o da hırsızlık yapmamaktır. Gelecek kuşakların enerjisinden konfor şartlarından elimizi çekmektir” dedi. Türkiye’den örnekler vererek konuşmasına devam eden Özdemir; “Biz binaları nasıl tasarlıyoruz?   Öncelikle iklime duyarlı olması çok önemli, güneşi rüzgârı nemi ve binanın çevresini çok iyi algılıyor olmamız gerekiyor. Dünya uzun zamandır atık ısıyı sürdürülebilir enerji kaynağı olarak değerlendiriyor. Bizim şu an acil olarak bacalardan atmosfere attığımız ısıyı tekrar yeniden kazanıp süreçlerde kullanmamız gerekli. Çünkü biz o ısıyı kullanmadan atıyoruz, karbon ayak izimizi arttırıyoruz. Ayrıca rüzgârın serinletme etkisini de binalarımızda kullanmamız gerekiyor” dedi.

İzmir Mimarlar Odası Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlker Kahraman konuşmasında; “Bina sektöründen bahsetmeden önce enerji sektörünün ve sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekmek için yeşil mutabakat konusunda da konuşmak istiyorum. Nihai enerjinin üçte biri küresel elektrik tüketiminin yarısı ve küresel karbon salımının üçte biri bina sektörü için harcanıyor. Bu artışı aslında basit önlemlerle %25 azaltabileceğimizi görüyoruz. Konutlardaki enerjiye baktığımızda, en fazla enerjinin ısıtma alanında harcandığını biliyoruz. Sıfır enerjili binalar için hazırladığımız rehber kitap bu bakımdan son derece önemli” ifadelerine yer verdi.

Enerji anlamında hem kullanım hem de üretim enerjisi optimizasyon yönünde bir prototipten bahseden Kadir Has Üniversitesi-Mimarlık Bölümü Dr. Öğretim Üyesi, Dr. Mimar N. Cihan Kayaçetin Belçika’da geliştirilen döngüsel ve organik bazlı prefabrik ev prototipi projesini anlatarak örnekler paylaştı. 

Günün öne çıkan en önemli etkinliklerinden bir diğeri olan Sıfır Enerji Binalar ve Kentsel Dönüşüm’ başlıklı oturuma Türkiye’nin en büyük şehirlerinden konuklar katıldı. Oturumun konuşmacıları arasında; İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı Proje Uygulama 3. Şube Müdürü Rahmi Alper, Ankara Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Mutlu Gürler ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Özlem Tut, ZeroBuild Institue Uluslararası Sergi Direktörü Hale Erol Hakan yer aldı. 

Afet sonrası kentsel dönüşüm önem kazandı! 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı Proje Uygulama 3. Şube Müdürü Rahmi Alper; İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm uygulama alanları, vizyonu, misyonu, hedefleri ve enerjiyle bağlantılı olan kısımlarından bahsetti. Kentsel dönüşüm modeli aşamalarını anlatan Alper, Uzundere, Örnekköy, Ege Mahallesi, Gaziemir ve Aktepe-Emrez örneklerini detaylıca ziyaretçilerle paylaştı. Bu projelerin çıktılarını ve enerji anlamında yağmur ve kanal sularının ayrıştırılmasını sağlayan çağdaş normlara uygun altyapı çalışmaları yapılmasını vurguladı. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Mutlu Gürler, genel çerçeveden bahsetmek istediğini belirtip, Türkiye’de bütünleşik bir afet planı oluşturulmasının gerekliliğine değindi. Ankara, İzmir ve İstanbul Belediyeleri’nin farklı hizmet araçlarının deprem bölgelerinde aktif olarak çalışmaya devam ettiğini de ekledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Özlem Tut, 6 Şubat’ta yaşanan felaketten sonra gündemlerinin deprem olduğunu vurgulayarak İBB’nin yürüttüğü çalışmalardan bahsetti. Yapılan hasar tahmin haritası, mikro bölgeleme çalışması, jeoloji haritalarının güncellenmesi, hidrojeoloji ve sismoloji çalışmalarına değinen Tut sözlerini şu şekilde sürdürdü; “İstanbul’da çok farklı tehlikeler var bunlardan biri de heyelan tehlikesi. Depremle birlikte bu heyelanların tetiklenme olasılığı çok yüksek. Tsunami dahil 15 farklı senaryo üzerinde çalışıyoruz. Toplumsal farkındalığı yükseltmek adına bilgilendirici panolar hazırlıyoruz. Tüm bu çalışmaların yanı sıra erken uyarı sistemi özelinde altyapı sistemleri hazırlığımız da devam ediyor” dedi. 

 Altın Mıknatıs Stant Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu! 

Türkiye yapı sektörünün tüm detaylarıyla masaya yatırıldığı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, her yıl olduğu gibi bu yıl da Altın Mıknatıs Stant Tasarım Ödülleri’ne ev sahipliği yaptı. Birbirinden değerli markaların yarıştığı ödül töreninin kazananları şu şekilde oldu: 

  • “Standında En İyi Teknoloji Çözümleri Sunan Firma: İston A.Ş
  • “Standında En İyi Yaratıcı Kimlik Tasarımı Sunan Firma”: Onur Kiremit
  • ICA Events Teşvik Ödülü: Geoclay Madencilik
  • Mansiyon ödülü: Winsa PVC pencere ve Kapı Sistemleri
  • 1.lik Ödülü: DEREVO Dış Ticaret A.Ş
  • 2.lik Ödülü: Akdağ Yalıtım A.Ş
  • 3.lük Ödülü: Tantimber Tanwood Orman Ürünleri Sanayi A.Ş

Yapı Fuarı –Turkeybuild İstanbul birbirinden önemli konuları masaya yatıracağı etkinlik programı ile 4 gün boyunca devam ederken sektöre ev sahipliği yapıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *