«
  1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat
  3. Büyüme hedefi olan işletmeler için Modern Hiper Bütünleşik Altyapı (HCI) önemli

Büyüme hedefi olan işletmeler için Modern Hiper Bütünleşik Altyapı (HCI) önemli

buyume-hedefi-olan-isletmeler-icin-modern-hiper-butunlesik-altyapi-hci-onemli.jpg

Günümüz veri çağında kuruluşlar, verilerinden en iyi şekilde yararlanmayı, herkesin deneyimleyeceği teknolojik yenilikler geliştirmeyi hedefliyor. Kuruluşların, sahip oldukları bu verilerin gücünden hızlı ve etkin bir şekilde yararlanması, hızlı değişen pazarlara, müşterilere ve teknolojik koşullara uyum sağlayabilmesini artırıyor. Bunu elde edebilmek için kuruluşların, sistemlerini ve hizmetlerini daha fazla kontrol ve netlik sağlayan bütünsel çözümlerle konsolide etmeleri, BT altyapılarını basitleştirmeleri ve otomatize etmeleri gerektiğine dikkat çeken Dell Technologies Kıdemli Çözüm Mimarı Ergün Çelik geleceğin dijital liderlerinin geçmişin teknoloji yaklaşımları üzerinden ilerlemeyeceğini hatırlatarak BT’nin, dijital inovasyonu hızlandıran bir teknoloji temeli sağlamak üzere dönüşmesi gerektiğini söylüyor.

Bu noktada Hiper Bütünleşik Altyapı (Hyperconverged infrastructure – HCI) olarak adlandırılan yaklaşımın önemine işaret eden Çelik, “Hiper Bütünleşik Altyapı, geleneksel ekonomide BT’nin yavaş dağıtımına ve karmaşık yönetimine bir çözüm olarak ortaya çıkmış bir yaklaşım. ResearchandMarkets.com’a göre, 2020 yılında 7,8 milyar ABD doları büyüklüğüne sahip küresel HCI pazarının, 2025 yılına kadar yüzde 28,1’lik bir bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) ile 21,1 milyar ABD dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor. Çok sayıda işletmenin, kritik olarak kabul edilenler de dâhil olmak üzere çeşitli iş yüklerini çalıştırmak için HCI çözümlerini kullanması, bu çarpıcı büyümenin nedeni olarak karşımıza çıkıyor” diyor. 

HCI, dijital dönüşümün ihtiyaçlarını karşılıyor

Çelik, HCI’ın önemini ise şöyle açıklıyor: “İnternet ekonomisinin ve endüstriyel internetin ortaya çıkmasıyla birlikte HCI, “eski üç katmandan” (sunucu, ağ ve depolama) “yeni üç katmana” (çapraz mimari, hibrit çoklu bulut ve uygulama inovasyonu) evrilmiş durumda. HCI ile başlangıçta hızlı dağıtım, basitleştirilmiş yönetim ve gelişmiş BT yanıt verme yeteneği hedeflenirken, daha sonralarda dijital dönüşümün ihtiyaçlarını karşılamak üzere yaklaşımlar güncellendi. Hiper bütünleşik altyapılar bir yandan verimli, modern endüstriyel internet uygulamaları sunarken bir yandan küresel iş birliği ve endüstriler arasında kümelenme imkânı sağladı. Yeni hiper bütünleşik platform, sadece geleneksel BT mimarisinin üç katmanını entegre olmakla kalmıyor, aynı zamanda kullanıcı gereksinimlerine göre önceden yapılandırma ve optimizasyon sağlıyor. Böylelikle, BT’nin hızlı bir şekilde dağıtılmasına, BT operasyonları ile bakım yönetimi prosedürlerinin sadeleştirilmesine, maliyetlerin düşürülmesine olanak tanıyor. Yeni hiper bütünleşik platform ayrıca, çapraz mimari ve hibrit çoklu bulut kaynakları ve uygulamalarına yönelik yaşam döngüsü yeteneklerini geliştirmek için Yapay Zekâ Operasyonlarından (AIOps) yararlanıyor ve uygulama geliştirmenin hızlı tekrarlanması ve sürekli sunumu için modern DevOps platformu yetenekleri sunuyor.”

Hiper bütünleşik platformun bu yeni 3 katmanının temel özelliklerine de değinen Çelik, Bunlar, 

  • BT yöneticilerini akıllı mimariye sahip platformlar ile güçlendirme, 
  • Uçtan merkeze ve çoklu bulut kaynak platformlarına kadar yazılım tanımlı ağlar ve mikro segmentasyon sağlayarak Operasyon Teknolojisi (OT) yöneticilerine kolaylık, 
  • BT – OT entegrasyonunu hızlandırma, 
  • İnternete hazır uygulama sağlama platformları aracılığıyla uygulama geliştiricilerine hazır altyapılar sunabilme,
  • Hiper bütünleşik platformlar ile genel bulut platformlarının sorunsuz entegrasyonunu sağlama, 
  • Dijital inovasyonun hızlandırma, dijital verimliliği arttırma ve bulut kullanımını kolaylaştırmak için kurumların stratejilerine paralel çoklu-bulut mimarileri oluşturma olanağı sağlama olarak sıralanabilir” diyor.

Başarının sırrı yeni bir bakış açısı 

Çelik, son olarak dijital dönüşümde başarı elde etmek için, uç noktalarda bulunan verilerin analizi ve kullanılması hakkında yeni bir bakış açısı ve yeni bir yaklaşımın gerektiğini vurguluyor: “Merkezde ve uçta çevik bir ortam elde etmek için BT yöneticileri, performans veya güvenilirlikten ödün vermeden standardize edilmiş donanım ve yazılım tanımlı altyapı sağlayabilmek için veri merkezlerini ölçeklenebilir hiper bütünleşik sistemlerle modernize ediyor. Bugün modern HCI sistemler, ilk versiyonlardan temel olarak farklı olan ve yeni iş değeri avantajları sağlayan veri merkezi modelinin yeni bir aşamasını temsil ediyor. Genel olarak bakıldığında hiper bütünleşik altyapı kullanımları, daha düşük yatırım maliyeti ve veri merkezi maliyetleri sağlayarak daha az riskle daha çok operasyonel verimlilik elde edilmesine yardımcı olabiliyor.

Bugün daha fazla kuruluş altyapısını modernize ederken BT verimliliği elde etmeye ve BT maliyetlerini düşürmeye çalışıyor. Bu sebeple de HCI’nın yakın gelecekte ivme kazanmaya devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Bir zamanlar uzak ofisleri ve şubeleri hedefleyen bu çözüm, sadeleştirilmiş işletim modeli ve neredeyse tüm iş yüklerine hitap eden yeteneğiyle bugün merkez, bulut ve uçta kullanılabiliyor. HCI’nin kolaylığı, ölçeklenebilirliği ve çevikliği, veri merkezi modernizasyonu için bir katalizör rolü üstlenmeye ve kuruluşların BT operasyonlarını dönüştürmelerine yardımcı olmaya devam ediyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *