«
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. DE-CIX İnternet Değişim Noktaları: 2023'te global veri trafiği yüzde 23'lük artış göstererek 59 eksabayt değerine ulaştı

DE-CIX İnternet Değişim Noktaları: 2023'te global veri trafiği yüzde 23'lük artış göstererek 59 eksabayt değerine ulaştı

de-cix-internet-degisim-noktalari-2023te-global-veri-trafigi-yuzde-23luk-artis-gostererek-59-eksabayt-degerine-ulasti.jpg

8 Kasım 2023: Saniyede 22,36 terabit ile dünya genelinde en yüksek veri akışının olduğu gün 

Tüm dünyadaki DE-CIX İnternet Değişim Noktaları’ndaki veri trafiği 2023’te bir kez daha önemli ölçüde artış gösterdi. Dünya çapında 3.100’ün üzerinde bağlantılı ağ üzerinde, DE-CIX tarafından işletilen lokasyonlarda toplamda neredeyse 59 eksabayt veri alışverişi gerçekleşti. Bu, bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 23’lük bir artışa karşılık geliyor: 2022’de bu değer 48 eksabayt seviyesindeydi. Küresel veri alış verişi, UEFA Şampiyonlar Ligi’nin dördüncü maç gününe paralel olarak 8 Kasım 2023 akşamı, saniyede 22,36 terabit (Tbit/s) gibi rekor bir seviyeye ulaşarak yılın en yüksek trafiğine ulaştı. Yaşanan trafikteki bu zirve, DE-CIX Frankfurt’taki en son rekor seviye ile aynı zamana denk geldi: 1.100’e yakın yerel, bölgesel ve küresel bağlantılı ağ tarafından aktarılan trafik, DE-CIX Frankfurt’ta da 8 Kasım’da 16,62 Tbit/s’lik zirve seviyesine ulaştı. DE-CIX Frankfurt, 2023’te 40 eksabayt veri değişimi ile Avrupa’nın en büyük İnternet Değişim Noktası olmayı sürdürüyor. 

 

İnternet tabanlı uygulamalar gelişimi teşvik ediyor

İnternet tabanlı uygulamaların giderek artan kullanımı, yıllardır DE-CIX’teki veri trafiğinin gelişmesine yön veriyor. 2020’de 32 eksabayt, 2021’de ise 38 eksabayt iken, 2023’teki toplam 59 eksabayt’a ulaşan bu değer, örnek vermek gerekirse, iki saat uzunluğundaki yaklaşık 9,8 milyar adet video akışına denk geliyor. Öyle ki bu veri miktarı, gezegendeki her erkek, kadın ve çocuğun iki saatten fazla video stream etmesi durumunda üretilen bit ve bayt sayısına eşdeğer. Bu değer aynı zamanda, her biri 128 GB depolama alanına sahip 460 milyon adetten fazla akıllı telefonun toplam kapasitesine denk geliyor. 

 

DE-CIX İnternet Değişim Noktaları dünyayı birbirine bağlıyor

Yıl boyunca, video konferanslar ve streaming hizmetlerinden oyuna kadar kullanım açısından önemli farklılıklar vardı: Gaming hizmetleri, 2023’ün başlarında ve ortasında özellikle yüksek talep gördü. Aynı durum, tatil ayları dışında ilkbahar ve yaz sonlarında düzenli kullanım alanı bulan video konferanslar için de geçerli. Bu mevsimsel aktiviteye paralel olarak video streaming servislerinin de yaz ve kış aylarında zirve yaptığı görüldü. DE-CIX CEO’su Ivo Ivanov konuyla ilgili şunları söyledi: “İster e-posta, yapay zeka, veri tabanlı ürünler veya kapsayıcı internet için, isterse de küresel spor müsabakalarının yayını için olsun, DE-CIX İnternet Değişim Noktalarındaki hızlı ve güvenli bağlantılar, dijital günlük yaşamlarımız için son derece önemli. İnternet Değişim Noktaları, yalnızca dünya çapında bireyleri ve toplumları birbirine bağlamakla kalmıyor, aynı zamanda şirketleri ve tüm ekonomileri iş yapmak için bir araya getiriyor.” 

Dünya çapında DE-CIX’in tüm lokasyonlarındaki gelişmeler de bunu doğrular nitelikte. Örneğin, DE-CIX New York’ta yoğun zamanlardaki veri çıkışı, 2023’ün başına kıyasla yaklaşık yüzde 22 artarak 1,61 Tbit/s’ye yükseldi. Bu trend DE-CIX Dallas (trafik zirvesi 1,01 Tbit/s; Ocak 2023’e kıyasla yüzde 61’den fazla artış), DE-CIX Madrid (trafik zirvesi 1.54 Tbit/s; Ocak 2023’e kıyasla yüzde 44’ten fazla artış) ve DE-CIX Mumbai’de de (trafik zirvesi 1.48 Tbit/s; Ocak 2023’e kıyasla yüzde 32’den fazla artış) görülüyor. Pozitif yöndeki bu trend, şirketin faaliyet gösterdiği daha geniş bölgelere de yansıyor. Örneğin, 2023 yılında veri trafiği Güney Avrupa’da 3,1 eksabayt, Hindistan’da 5,7 eksabayt ve Kuzey Amerika’da 6,4 eksabayt civarında gerçekleşti. Bugün itibarıyla DE-CIX, dünya çapında 50’den fazla metro pazarda eşleştirme (peering), bulut bağlantısı ve diğer birbirine bağlantı hizmetlerini sunuyor. 

Bilgi: 59 eksabayt veri miktarı neye denk geliyor?  

  • Veri akışı saniye başına terabit (Tbit/s) olarak belirtilir. 

  • Saniyede 1 terabit, 10³ Gbit/s, 106 Mbit/s, 109 kbit/s veya 1012 bit/s veya 1.000.000.000.000 bit/s’dir. 

  • 8 Terabit = 1 Terabayt (TB) ve 1.000.000 TB = 1 Eksabayt (EB)

  • 59 eksabayt (EB), her biri 128 GB depolama alanına sahip 460.625.000 adet akıllı telefonun depolama kapasitesine eşittir.  

 

DE-CIX hakkında

DE-CIX (Alman Ticari İnternet Değişimi), dünyanın önde gelen İnternet Değişim operatörüdür. Avrupa, Afrika, Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Asya’daki 50’den fazla metro pazarda DE-CIX, dünya çapında 600’den fazla şehirdeki veri merkezlerinden erişilebilir durumdadır ve 100’den fazla ülkede binlerce ağ operatörünü (taşıyıcılar), İnternet servis sağlayıcılarını (ISP’ler), içerik sağlayıcıları ve kurumsal ağları birbirine bağlar ve  eşleştirme, bulut ve birbirine bağlantı hizmetleri sunar. Almanya’nın Frankfurt kentinde bulunan DE-CIX, yılda 40 eksabayta yakın veri hacmi (2023 itibarıyla) ve 1100’e yakın bağlantılı ağ ile dünyanın en büyük İnternet Değişimleri’nden biridir. 30’dan fazla farklı ülkeden 200’den fazla çalışan, Almanya’da ve tüm dünyada DE-CIX başarı öyküsünün temelini oluşturuyor. Ticari İnternetin başlangıcından bu yana DE-CIX, İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) gibi bir dizi önde gelen küresel kuruluşta, bugünün ve geleceğin İnterneti için ortak tanımlayıcı yol gösterici ilkeler üzerinde belirleyici bir etkiye sahip oldu. Dünyanın dört bir yanındaki lokasyonlarda konumlanmış olan DE-CIX, kritik BT altyapısının operatörü olarak, kişiler, kuruluşlar ve organizasyonlar arasında kesintisiz, hızlı ve güvenli veri alışverişi için büyük bir sorumluluk taşıyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *