«
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. Egeli bilim insanlarından robot teknolojisine katkı sağlayacak proje

Egeli bilim insanlarından robot teknolojisine katkı sağlayacak proje

egeli-bilim-insanlarindan-robot-teknolojisine-katki-saglayacak-proje.jpg

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun farklı programları kapsamında (TÜBİTAK) en çok proje üreten ve projesi en çok kabul gören üniversite olan Ege Üniversitesi (EÜ), başarılı akademisyenleri ile adından söz ettirmeye devam ediyor. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Ana Bilim Dalı öğretim elemanları Prof. Dr. Enver Tatlıcıoğlu ve Dr. Erman Selim, Dr. Bayram Melih Yılmaz’ın “Top-robot Geliştirilmesi ve İşbirlikçi Uygulama Senaryolarında Kullanılması” başlıklı projeleri TÜBİTAK “1005-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

 

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi. Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz akademisyenlerinin geliştirdiği projelerin TÜBİTAK nezdinden desteklenmeye uygun bulunması bizler için onur verici. Prof. Dr. Enver Tatlıcıoğlu ve Dr. Erman Selim, Dr. Bayram Melih Yılmaz’ı bilime ve insanlık yararına katkı sunan projeler geliştirdikleri için tebrik ediyor, başarılar diliyorum” dedi.

 

Projenin detayları ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Enver Tatlıcıoğlu, “Bu projede, hareketli yer robotlarının hantal olma, hızlı tepki verememe, ağır hareket etme gibi kısıtlarına yenilikçi bir bakış açısıyla yaklaşan ve bu kısıtları ortadan kaldıran top üzerinde hareket eden yer robotu yani top-robot tasarımı önerilmiştir. Top-robotlar altlarında bulunan top ve benzeri bir küresel yapıyı döndürerek hareket eden robotlardır. Standart hareketli yer robotlarının ağırlık merkezleri yere yakın olup top-robotlar onlardan farklı olarak altındaki küresel yapının üzerinde dik ve dengeli duracak şekilde konumlandırılmış görece ince ve uzun yapıda olup ağırlık merkezleri yerden oldukça yukarıda bulunmaktadır. Top-robotların bir top üzerinde hareket ediyor olmaları ve kürelerin bir düzlem ile temaslarının sadece bir noktada gerçekleşmesinin doğal bir sonucu olarak top-robotlar yere sadece bir noktada temas ederler ki bu durum onlara hareket kabiliyeti anlamında yüksek bir çeviklik ve tüm yönlü bir hareketlilik sağlar. Zemine tek noktada temas ediyor olmaları sayesinde, hareketli yer robotlarından farklı olarak, hareketlerinin gerçekleşmesi için bir doğru veya eğri boyunca düz bir zeminin olması yeterlidir” dedi

 

İş birlikçi uygulamalara destek sağlayacak

Projenin iş birlikçi uygulamalara da destek sağlayacağını ifade eden Prof. Dr. Tatlıcıoğlu, “Top-robotların hem karmaşık hem de dar ortamlarda yüksek manevra kabiliyeti ile hareket etmelerine olanak tanır. Top-robotların yere tek noktada temas etmelerinin sonucunda ters sarkacınkine benzer şekilde doğal bir kararsızlıkları bulunmakta olup bu olumsuz durum ile başa çıkabilmek için yani top-robotu dik bir şekilde düşmeden tutabilmek amacıyla aktif bir denetim tasarlamak gerekmektedir. Bu proje kapsamında, top-robot geliştirilmesi ve insan–robot robot-robot etkileşimlerinin olacağı işbirlikçi uygulamalarda test edilmeleri hedeflenmektedir” dedi.

 

Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Enver Tatlıcıoğlu’nun üstlendiği proje 18 ay sürecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *