«
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Her Cumhuriyet Cumhuriyet Değildir

Her Cumhuriyet Cumhuriyet Değildir

her-cumhuriyet-cumhuriyet-degildir.jpg

Kültür eski bakanlarından Suat Çağlayan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında bir okulda yaptığı konuşmada Atatürk’ün tek adam olmak yerine ülkesi için laik Cumhuriyeti seçtiğini ve 100 yıl önce yaptığı seçimin ne kadar doğru olduğunun bugün çok net olarak görüldüğünü söyledi. Her Cumhuriyet laik Cumhuriyet değildir diyen Çağlayan İran’da başını açtığı için öldürülen Mahsa Amini olayını örnek gösterdi.

Suat Çağlayan; İzmir’in Çiğli İlçesi’ndeki bir özel okulun(Kent Koleji) Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında bir konuşma yaptı. Konuşmasında Atatürk’ün Cumhuriyet’e verdiği öneme ve kararlılığına dikkat çeken Çağlayan dini esas alan yada despot rejimlerin Cumhuriyet olmadığını söyledi. Suat Çağlayan; “ Mustafa Kemal Türkiye’yi kurtardı. İşgali sonlandırdı. İşgal edenleri yurttan kovdu. İsteseydi kral olurdu, Padişah olurdu, tek adam olurdu. Bu ülkenin özgür olması için din ile devlet işlerinin ayrılması lazım dedi ve Cumhuriyeti planladı.

 

Laik Cumhuriyeti. Cumhuriyet deyince bazı Cumhuriyetler var ki, bu Cumhuriyetler laik Cumhuriyet değil. Yani orada din egemenliği altına girmiş Cumhuriyetler vardır. Veya bir despotun yönetiminde olan Cumhuriyetler vardır. Onlar da Cumhuriyet değildir. Mustafa Kemal’in özgürlükçü Cumhuriyeti, yani bizim bu gün kutladığımız Cumhuriyet  özgür Cumhuriyettir. Laik Cumhuriyettir. Bunun ne anlama geldiğini size bir örnekle vereyim.  Televizyonlarda görüyorsunuz. İranı görüuyorsunuz. Bir genç kadın başını açtı diye öldürülebiliyor.  İşte eğer özgürlükçü bir Cumhuriyetimiz olmasaydı, yani Mustafa Kemal laik Cumhuriyeti getirmemiş olsaydı bugün bunlar yaşanacaktı Türkiye’de. Sırf bu olay bile laik Cumhuriyetin ne kadar önemli olduğunu anlatıyor.” Dedi.

 

Suat Çağlayan’ın konuşmasının ardından öğrencilerin hazırladığı kutlama programına geçildi. Konuşmalar, şiirler, halk oyunları, modern danslar, okulun eğitim verdiği diğer dillerle hazırlanan rondo ve gösteriler hem öğrencilerin hem  çocuklarıyla bayram kutlamaya gelen ailelerin büyük coşkusuyla gerçekleştirildi. Katılımcılar gösterileri dakikalarca alkışladılar.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *