«
  1. Anasayfa
  2. Eğitim
  3. İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi 15 yıldır çocukların üstün yararı için çalışmalarını sürdürüyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi 15 yıldır çocukların üstün yararı için çalışmalarını sürdürüyor

istanbul-bilgi-universitesi-cocuk-calismalari-birimi-15-yildir-cocuklarin-ustun-yarari-icin-calismalarini-surduruyor.jpg

İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde çocuk hakları alanında faaliyet gösteren BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇOÇA), 15. yaşını kutladı. Çocukların seslerini duyurmak, onların haklarını korumak amacıyla çalışmalar yürüten ÇOÇA, yeni yaşına paydaşlarının katıldığı bir etkinlikle girdi

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde kurulduğu 2007 yılından bu yana tüm çocukların seslerinin duyulduğu, görüşlerinin dikkate alındığı, kararlarda söz haklarının olduğu bir dünyaya katkıda bulunmak için çalışan BİLGİ ÇOÇA, bugüne kadar yürüttüğü çalışmalarla birçok çocuğun hayatına pozitif anlamda katkı sağladı. 

 

ÇOÇA 15. yılını santralistanbul Kampüsü’nde paydaşlarının katılımıyla düzenlenen bir etkinlikle kutladı. Açılış konuşmasını yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan, “İstanbul Bilgi Üniversitesi 27 yıllık bir kurum. ÇOÇA ise üniversitemizin içerisinde 15 yıldır faaliyet gösteren bir birim. Bu bile bizim üniversite olarak çocuk hakları ile ilgili çalışmalara ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesi. Çocuk haklarına ve eğitim konusuna daha geniş perspektiften baktığımız zaman çocukların yetişkinlerden farklı olarak, özel bir şekilde muamele edilmesi gereken bireyler olduğunun anlaşılması oldukça geç bir zamana tekabül ediyor. Çocuk eğitiminde zorbalığın, şiddetin, baskının kalkması da bir hayli uzun zaman almış durumunda. Demokrasinin yeşerdiği, insan haklarının çok önemli olduğu toplumlarda bile sistematik olarak çocukların eğitiminde şiddetin yer aldığını çok yakın zamanlara kadar biliyoruz. Dolayısıyla biz üniversite olarak çocuk çalışmaları alanında öncü olmuş olmaktan gurur duyuyoruz.’’ dedi. 

 

ÇOÇA 70 binden fazla çocuğa ulaştı

ÇOÇA’nın İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi bünyesinde kurulduğu 2007 yılından bu yana pek çok saygın projeye imza attığını belirten Yazgan, “ÇOÇA bu zaman zarfında önemli gelişmeler sağladı. Hem çocukların hem yetişkinlerin çocuk haklarını öğrenmeleri için geliştirdiği eğitim materyalleri şimdiye kadar 70 binden fazla çocuğa, 15 binden fazla yetişkine ulaştı. Birçok öğrenme materyali ders içeriklerinde kaynak olarak halen kullanılıyor. İlgili bakanlıklar, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, okullar ve diğer üniversitelerle şimdiye kadar birçok işbirliği yapıldı. 40’ı aşkın sosyal sorumluluk ve araştırma projesi gerçekleştirildi. ÇOÇA özellikle çocuğun katılım hakkı, çocukların seslerinin duyulması ve karar süreçlerine dâhil edilmesi konusunda hem Türkiye’de çocuk hakları alanına hem de uygulama açısından ciddi katkılar sundu” dedi. 

 

Türkiye’de akademide kurulan ilk çocuk çalışmaları birimi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Çalışmaları Eğitim ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurhan Yentürk ise “BİLGİ Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi 2003 yılında kurulduğunda Türkiye’de hiçbir üniversitede bu alanda çalışan bir merkez yoktu. Çocuk Çalışmaları Birimi de ilk defa Türkiye’de İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde kuruldu. ÇOÇA’nın özellikle paydaşlarla çalışma konusunda müthiş bir deneyimi ve gayreti var” dedi.

 

‘Çocuklar krizlerin en çok etkilediği gruplar arasında’

ÇOÇA Koordinatörü Gözde Durmuş ise ÇOÇA’nın 15 yıldır çocuk hakları eğitimi, çocuğun iyi olma hali, çocuk katılımı, toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk işçiliğinin önlenmesi alanında yürüttüğü faaliyetlerle ilgili bilgi verdi. Durmuş, ‘Bu 15 yıllık süre içerisinde çocuk hakları alanında istatistiklerde önemli bir ilerleme kaydettiğimizi söyleyebilmeyi isterdim. Ancak bunu söylemek çok zor, çünkü ne yazık ki çoklu krizler dönemindeyiz. Çocukların ihtiyaçları değişiyor, dönüşüyor. Pandemi, iklim krizi gibi bir sürü krizin içinde çocuklar aslında en çok etkilenen ve en az sesi çıkan gruplar arasında yer alıyor. Biz hep yolculuğumuzu dalgalı bir denizde sandalla yol almak gibi tanımlarız. Deniz çok durgun değil, ancak çocuk haklarının hayata geçmesi için paydaşlarımızla birlikte yol almaya devam edeceğiz” dedi. 

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci ise “Çocuğun üstün yararı Türkiye’de maalesef kâğıt üzerinde kalan, gerçekleştiremediğimiz ve daha çok yolumuz olan bir alan. O yüzden bunun için herkesin elbirliğine, çocuğun üstün yararını gözeten bir bakış açısına ihtiyacımız var. ÇOÇA’nın varlığı Üniversitemiz için olduğu kadar Türkiye için de bir şans. Türkiye gibi gündemin sürekli başka ajandalarla dolu olduğu ülkelerde çocukları duymak, seslerinin çıkmasına yardımcı olmak çok kıymetli” dedi. 

 

40’ı aşkın projede 100’ü aşkın kurumla işbirliği 

Bugüne kadar çocuk haklarının hayata geçmesi için çalışan ÇOÇA’nın 15 yılda öne çıkan projeleri arasında, ‘’Söz Küçüğün Kutu Oyunu, Pusulacık, Haklar Sahnesi: Çocuk Hakları Programı,  Çizgilerle Haklarım ve Çocuk Hakları Sözleşmesi Animasyon Filmi, Genç Sesler Projesi, Gençlerle İnsan Hakları gibi projeler yer alıyor. ÇOÇA yürüttüğü 40’ı aşkın proje kapsamında 100’ü aşkın kurumla iş birliği yaptı. 70 binden fazla çocuğa, 15 binden fazla yetişkin paydaşa ulaştı. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *