«
  1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat
  3. Macar Yazar Magda Szabó'nun İzinde Bir Akşam Yemeği

Macar Yazar Magda Szabó'nun İzinde Bir Akşam Yemeği

macar-yazar-magda-szabonun-izinde-bir-aksam-yemegi.jpg

Macar edebiyatının önemli ismi Magda Szabó’nun doğum günü şerefine, Minoa Kitabevi Akaretler’de yeni bir Edebiyat ve Gastronomi buluşması düzenleniyor. Macar Kültür Merkezi’nin desteğiyle 5 Ekim’de gerçekleşecek “Bir Yazar Masası”nda, 20. Yüzyılın Macar gastronomisi ve yaşam tarzını yansıtan tatlar konuk şef Ágnes Tóth’un yorumuyla sunulacak. Gecede yazarın hayatı, eserleri ve yaşamında önemli yer tutan sofra kültürüne dair sohbet de gerçekleşecek.

Bir Yazar Masası’nda Magda Szabó’nun kendi tarif defterlerinden ve eserlerinde adı geçen yemeklerden ilhamla oluşturulan özel menü sunulacak. Sef ve gastro diplomat Ágnes Tóth’nun hazırladığı menü, hem yazarın hayatında yer tutan yemek kültürünü hem de dönemin varlıklı ailelerinin mutfaklarını günümüze taşıyor. Minoa Akaretler’in kitaplar arasındaki samimi ortamında gerçekleşecek “Bir Yazar Masası”nda, Szabó’nun yaşamı ve eserlerini, Macar Edebiyatının gönüllü elçisi Eylül Görmüş aktaracak.  “Bir Yazar Masası”na kısıtlı sayıda yer için rezervasyon gerekiyor. 

5 Ekim Perşembe, 19:00 Minoa Akaretler 0545 4172552

Magda Szabó şerefine düzenlenen “Bir Yazar Masası” için sef Ágnes Tóth’un hazırladığı menüde öncelikle Zencefilli karnabahar çorbası, çipura ile (Gyömbéres karfiolleves tengeri keszeggel) sunulacak. Karamelize lahanalı krep ve ekşi krema (Káposztás palacsinta tejföllel) ardından yemek Geleneksel Macar hamur toplarıyla hazırlanan kırmızı biberli, soslu tavuk (Paprikás csirke nokedlivel) ile devam edecek. Yemek, tatlı süzme yoğurt ile sunulan tarçınlı, erikli toplar (Szilvás gombóc édes joghurttal) ile tamamlanacak. 

“Öğle yemeğinde erik hoşafından eser yoktu. Beni mutfakta kırmızıbiberli tavuk bekliyordu ayrıca kuşkonmaz çorbası ile karamelli puding de vardı, erikler ise yıkanmamış ve hazırlanmamış halde, tezgahın üzerinde bıraktığım gibi öylece mavi mavi bana bakıyorlardı.” Kapı, Sayfa 141 (YKY)

Magda Szabó (1912 – 2007) Macaristan Debrecen’de, varlıklı bir ailede doğdu. Edebiyat eğitiminin ardından İkinci Dünya Savaşı yıllarında öğretmenlik yaptı, eğitim bakanlığında görev aldı. Siyasi nedenlerle yazıları bir dönem engellenen yazar, 1958 yılında yayınladığı ilk romanı Fresco ile büyük bir başarı yakaladı. Bu başarının ardından “Yavru Ceylan”, “Iza’nın Sarkısı”, “Kapı”, “Katalin Sokağı” ve “Abigail” gibi, Türkçe’ye de çevrilen romanlarını yazdı. 1987 yılında yayımlanan “Kapı” ile Macar edebiyatının en önemli isimlerinden kabul edilen Szabó bu romanıyla 1992’de ABD’de Betz Corporation Ödülü’nü, 2003’te ise Fransa’da Femina Yabancı Roman Ödülü’nü kazandı. Kitapları otuzdan fazla dile çevilen yazar, eserlerindeki karakterlerin duyguları ve dönüşümüne ustalıkla yer verirken dönemin Avrupasında toplumsal ve siyasi düzenini de aktarıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *