«
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. MAPFRE’nin Ar-Ge Merkezi, elektrikli scooter kazalarında çarpma kuvvetini yüzde 85 azaltan sistem geliştirdi

MAPFRE’nin Ar-Ge Merkezi, elektrikli scooter kazalarında çarpma kuvvetini yüzde 85 azaltan sistem geliştirdi

mapfrenin-ar-ge-merkezi-elektrikli-scooter-kazalarinda-carpma-kuvvetini-yuzde-85-azaltan-sistem-gelistirdi.jpg

Elektrikli scooter gibi kişisel mobilite araçları artık kentsel peyzajın bir parçasını oluşturuyor. İnovasyon çalışmalarıyla kaza oranını ve onarım süreçlerinde maliyetleri düşürmeye odaklanan MAPFRE'nin küresel Ar-Ge merkezi CESVIMAP, elektrikli scooter’ların karıştığı kazalarda kullanıcı güvenliğini artırmak amacıyla bir güvenlik sistemi prototipi geliştirdi. İspanyol Patent ve Ticari Marka Ofisi (SPTO) tarafından ‘Faydalı Model’ olarak kabul edilen bu inovatif çözüm, olası bir kaza anında güvenlik tamponu görevi görerek, çarpışma durumunda oluşan çarpma kuvvetini yüzde 85 oranında azaltıyor.

 

Pandemiyle birlikte hızla yaygınlaşan bireysel ulaşım araçları artık trafiğin de önemli bir parçasını oluşturuyor. Karbondioksit emisyonları azaltan, daha az maliyetle daha sürdürülebilir bir seçenek olarak hızla hayatımıza giren elektrikli scooter’lar, bu ulaşım araçlarından en yaygın olanı. Güçlü sigorta şirketlerinden MAPFRE'nin sektörün dönüşümüne öncülük etmesine katkı sunan teknolojik çözüm ve fikirler geliştiren CESVIMAP, elektrikli scooter’ların karıştığı kazaları derinlemesine inceleyerek olası kazalarda güvenliği artıran yeni bir sistem geliştirdi. Bir tampon görevi görerek çarpışma durumunda oluşan G kuvvetini yüzde 85 oranında azaltan yeni sistem, İspanyol Patent ve Ticari Marka Ofisi (SPTO) tarafından ‘ Faydalı Model’ olarak kabul edilerek tescil edildi.

 

Elektrikli scooter kazaları simülasyon oldu

2021'de CESVIMAP, Fundación MAPFRE'nin Kaza Önleme ve Yol Güvenliği alanı ile iş birliği yaparak “Elektrikli scooter çarpışma testleri ve şarj etme süreciyle ilişkili riskler: Güvenli kullanım önerileri” adlı kapsamlı çalışmanın sonuçlarını yayınladı. Bu rapor,  İspanya'da elektrikli scooter’lara dair kaza oranlarına dikkat çeken ilk çalışma olarak öne çıkıyor. Raporda yer alan çarpışma testleri, elektrikli scooter’ların karıştığı en yaygın kazaların analizine odaklanarak, bu araçların güvenli bir şekilde tasarlanmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. Laboratuvarda gerçekleştirilen kontrollü çarpışma testlerinde 25 km/s hızla giden bir elektrikli scooter’ın bir araca ve bir çocuk yayaya çarpması senaryosuna odaklanıldı. Bu simülasyonlara göre CESVIMAP tarafından geliştirilen ESB güvenlik sistemi, bir kaza veya çarpışma durumunda pasif bir güvenlik sistemi görevi görüyor. Alınan darbenin G-kuvvetini yastıklayan, deforme olabilen termoplastik malzemeden yapılan sistem, simülasyonda yapılan analizlerde alınan darbelerin etkisini yüzde 85 oranında azaltmayı başardı. Bu oran, simülasyona konu olan çocuk yayanın elektrikli scooter çarpması sonucunda ciddi şekilde yaralanmaktansa kazayı daha hafif bir şekilde yaralanarak atlatabileceğini gösteriyor.

 

Bu çalışma için CESVIMAP'ın iş birliği yaptığı İspanya’daki Comillas Pontificia Üniversitesi, elektrikli scooter’ların dâhil olduğu en yaygın kazaları, bu kazaların nedenlerini ve meydana gelen yaralanma türlerini de inceledi. CESVIMAP ile iş birliği içinde yapılan simülasyonlar, kask takmanın da bir kazada yaralanma riskini büyük ölçüde azalttığını gösterdi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *