«
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. Mobilitede dijital hizmetlerle değer yaratmak zorlaşıyor, batarya pazarı ise güçlenerek büyüyor

Mobilitede dijital hizmetlerle değer yaratmak zorlaşıyor, batarya pazarı ise güçlenerek büyüyor

mobilitede-dijital-hizmetlerle-deger-yaratmak-zorlasiyor-batarya-pazari-ise-guclenerek-buyuyor.jpg

Strategy&in 2022 Dijital Otomotiv Raporu’na göre, mobilite altyapı pazarı 2035’e kadar 161 milyar Euro’ya ulaşacak

 

Strategy&’in, yıllık Dijital Otomotiv Raporu’nun 10’uncusunu yayınladı. Yeni mobilite iş modelleri ve mobilite sektörünün görünümünü ortaya koyan rapora göre; tüm bölgelerdeki mobilite altyapı pazarı potansiyeli 2035’te 161 milyar Euro’ya ulaşacak. Günümüzün internet bağlantılı araç hizmetleriyle gelecekte değer yaratmak zorlaşırken, mobilite sektöründe faaliyet gösterenlerin yeteneklerini gözden geçirmeleri gerekecek. Elektrikli güç aktarma ve batarya pazarında ise küresel çapta güçlü ve hızlı bir büyüme bekleniyor. Pazar, 2035’te Avrupa’da 238 milyar dolara, Çin’de 314 milyar dolara ulaşacak.

 

Strategy&’in hazırladığı 2022 Dijital Otomotiv Raporunun öne çıkan bulguları açıklandı.. ABD, Avrupa Birliği ve Çin’de gerçekleştirilen küresel tüketici anketlerinin yer aldığı rapora bu yıl Japonya da dahil edildi. Bölgesel yapı analizlerine dayalı olarak, 2035 yılına kadar pazarın durumunu ve beklentileri ortaya koyan araştırma için; üretici firmaların yöneticileri, tedarikçiler, endüstri analistleri ve önde gelen akademisyenlerin görüşleri alındı. 

 

Strategy& Şirket Ortağı Kağan Karamanoğlu, ‘Yeni mobilite iş modelleriyle değer yaratma konusuna odaklanan araştırmayla ilgili şunları söyledi: 

 

“Araç üreticileri için mobilitede değer yaratmak, internet bağlantılı araçların ötesine geçerek bir yanda mobilite ve ulaşım hizmetlerine, diğer yanda ise mobilite altyapısı sağlanmasına kadar uzanıyor. Her iki alanda da kazanan stratejiyi oluşturmak için belli bir bakış açısına sahip olmak gerekiyor. 

 

2035 yılına kadar tüm bölgelerdeki mobilite altyapı pazarı yaklaşık 161 milyar Euro’ya yükselirken gelirler, altyapı geliştirmeden abonelikle satış sistemine geçecek. Mobilite sektöründe faaliyet gösterenlerin mevcut konumlarına göre yeteneklerini yeniden gözden geçirmeleri gerekecek. Örneğin, otomobiller için orijinal ekipman (OEM) üretenlerin entegrasyon kapasitelerini yazılım açısından geliştirmeleri; tedarikçilerin ise, parça tedarikinden çözüm sunumuna yönelmesi gerekecek. Ulaşım sektörünün geleneksel oyuncuları; mevcut sistemlerini ve altyapılarını, akıllı ve B2B hizmetleri satan noktalara dönüştürerek büyüyebilecek. Akaryakıt istasyonları ve geleneksel şarj istasyonları ise, daha çeşitli mobilite hizmetleri sunmak için mevcut etki alanlarından faydalanabilecek.” 

 

2022 Dijital Otomotiv Raporu’ndan öne çıkan noktalar şöyle: 

 

  • Günümüzün internet bağlantılı araç hizmetleri; güvenlik, rahatlık, eğlence ve altyapı açısından araç deneyimini iyileştiriyor. Orijinal ekipman üreticileri (OEM)de farklı ürünleri bir paket halinde sunarak satışa sunuyor. Alman şirketler, yıllık 19 ila 880 Euro arasında ücretler karşılığında bir dizi tekil hizmet sunarken, ABD’li ve Çinli yeni şirketler daha az sayıda hizmet paketini daha yüksek fiyattan sunuyor. 
  • Medya ve perakende gibi diğer sektörlerin hedefinde de aynı müşterilerin olması nedeniyle dijital hizmetlerle değer yaratmak hâlâ oldukça zor: Avrupa, ABD ve Çin’de toplam pazar değerinin 2035 yılında 66 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Talep üzerine sunulan bazı araç özellikleri ise ek hizmet geliri elde etmek için fırsat sunuyor ancak bu durum kısmen araç satışlarına mal olabiliyor. 

 

Gelirlerin 75-80’ini bataryalar oluşturacak

  • Elektrikli güç aktarma gereçleri ve batarya pazarları, özellikle AB ve Çin'de güçlü bir şekilde büyüme potansiyeline sahip. 2035 yılında pazarın değerinin Avrupa’da 238 milyar dolara, ABD’de 128 milyar dolara, Çin’de ise 314 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu gelirlerin 75 ila 80’i batarya ve batarya setlerinden elde edilecek. Bu da orijinal ekipman üreticilerinin stratejik önemini kanıtlıyor.

 

Avrupa’da düzenli robot taksi uygulaması için geri sayım başladı

  • Otonom araç sektöründe en büyük oyun kurucular bile, değer zinciri boyunca ortaklık kuruyor. İlk düzenli robot taksi uygulamasının 2023 yılı başlarında Avrupa’da başlaması bekleniyor ancak bu uygulamanın gelişmesi için 5 yıl daha geçmesi gerekecek.
  • Büyük şehirlerdeki 17 kullanım senaryosuna ve talebe bağlı olarak 2035 yılına kadar yılda 2,4 milyon robot taksinin satılacağı tahmin ediliyor. Araçların, otonom sürüş teknolojisinin ve ilgili hizmetlerin maliyeti düştükçe; robot taksilerin her birinin maliyeti ve kilometre başına ücreti de zaman içinde düşecektir. Bu teknolojinin sağlamlaşması ve araçların herhangi bir kısıtlama olmaksızın, kötü hava şartları altında da çalışabilmesi halinde robot taksilerin, geleneksel taksilerin yerini alması bekleniyor.
  • 2030 yılına kadar robot takside kilometre başına maliyetin 1 Euro’nun altına düşmesiyle, tüketiciler için cazip fiyatlarla ilgili kritik eşik de aşılmış olacak. Sonuç olarak, büyük şehirlerdeki robot taksilerin hizmet gelirlerinin, 2030 yılındaki 31 milyar Euro seviyesinden 2035 yılında 400 milyar Euro seviyesine çıkması bekleniyor. Robot taksi satışlarına ilişkin OEM gelirlerinin de bu pazarın dörtte birini (103 milyar Euro) oluşturması bekleniyor.
  • Altyapıyla ilgili üçüncü değer havuzundaki elektrikli araç şarj pazarının da gelişme potansiyeli hayli yüksek. Tek başına Avrupa pazarının ise 2021 yılındaki 4,5 milyar Euro seviyesinden 2035 yılında 75,5 milyar Euro seviyesine çıkması bekleniyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *