«
  1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat
  3. Paula Rego'nun Masalsı Dünyasında “Renklerle Dans"

Paula Rego'nun Masalsı Dünyasında “Renklerle Dans"

paula-regonun-masalsi-dunyasinda-renklerle-dans.jpg

Pera Öğrenme, Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi sergisinden ilhamla yeni bir etkinlik programı hazırladı. Rego’nun masalsı dünyasıyla tanışırken farklı malzemelerle resimli hikâyeler oluşturan katılımcılar, eğlenceli kuklalar ve hayvan portreleri tasarlayacak. 

4-17 yaş aralığındaki katılımcılara yönelik çevrimiçi ve yüz yüze atölyelerden oluşan “Renklerle Dans” başlıklı program 18 Mart – 30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme ProgramlarıPaula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi sergisi kapsamında çocuklara ve gençlere yönelik eğlenceli atölyeler sunuyor. “Renklerle Dans” adlı atölye programı 4-17 yaş aralığındaki katılımcılar için çevrimiçi ve yüz yüze olarak planlandı. Atölyelerde, Paula Rego eserleri rehberliğinde hikâye anlatıcılığı, sürrealizm, büyülü gerçekçilik, soyut/figüratif sanat gibi kavramlarla tanışan katılımcılar, farklı malzeme ve teknikler yoluyla yaratıcı ifade olanaklarını keşfedecekler. Linol baskı, kırkyama, kukla yapımı, kolaj, yaratıcı dans ve hareket terapisi gibi çeşitli teknik ve yöntemlerle tasarlanan atölyeler, 30 Nisan’a kadar devam edecek.

4-6 yaş grubu, hayallerini figürlere ve kuklalara dönüştürüyor
Pera Müzesi’ndeki rehberli turda Paula Rego’nun masalsı karakterler barındıran rengarenk eserleriyle tanışan çocuklar, turun ardından gerçekleşecek Linol Baskı: Hayaller ve Figürler atölyesinde çeşitli baskı teknikleriyle sanatsal üretimlerini ortaya koyuyor. 

Giz’li Atölye Kolektifi yürütücülüğünde düzenlenen Eğlenceli Kuklalar atölyesinde ise, Rego’nun üç boyutlu figürlerini inceleyen katılımcılar, sanatçının masalsı dünyasından ilhamla renkli atık kumaş ve kağıtlardan eğlenceli kuklalar tasarlıyor.

7-12 yaş grubundan üç boyutlu ve hareketli hikâyeler
Eserlerinde sıklıkla hayvan figürleri kullanan, hatta kimi zaman kendini ve tanıdığı insanları da hayvan şeklinde resmeden Paula Rego’dan ilham alan çocuklar, Tablodan Taşan Hayvanlar atölyesinde rengarenk hayvan portreleri tasarlıyor. Akrilik boyalarla renklendirdikleri hayvan portrelerini şönil, ponpon gibi çeşitli malzemelerle süsleyen katılımcılar, viyolün (yumurta kartonu) üç boyutlu yapısı sayesinde tabloların dışına taşan eğlenceli figürler elde edecek.

Hikâyeden Yaratıcı Dans ve Hareket atölyesinde çocuklar, Paula Rego’nun eserlerinden ilhamla bedensel hareketin sanatsal ve iyileştirici yönünü keşfediyor. Eğitmen Derya Dinç’in yürütücülüğünde gerçekleşen atölyede, bir dans ve hareket terapisi yöntemi olan ve kişinin içinden gelen hareketin kaynaklarını fark etmesini sağlayan “Otantik Hareket” tekniğini keşfeden katılımcılar, hareketlerini büyük bir kâğıt üzerine aktarıyor. Ardından çizgi, sembol ve renklerden oluşan bu hikâyeyi hep birlikte yorumluyorlar. 

Hisleri Harika’dan Özge Çavuşoğlu’nun katılımıyla Zoom Meeting uygulaması üzerinden gerçekleşecek Hikâyemi Resimliyorum atölyesinde çocuklar, çevrimiçi sergi turunun ardından kurguladıkları hikâyeleri, resim ve kolaj teknikleriyle anlatıyor. Katılımcılar, eşsiz bir hikâye anlatıcısı olan Paula Rego’nun yaşam öyküsü ve sanatsal pratiğinden ilhamla tasarlanan illüstratif çalışma ile sanatçının heyecanlarını, motivasyonunu, sanatındaki esin kaynaklarını ve kullandığı stili yakından tanıma fırsatı buluyor. 

13-17 yaş grubu “Dikişsiz Kırkyama” yöntemini keşfediyor
“Renklerle Dans” progamında 13-17 yaş grubuna yönelik, Dikişsiz Kırkyama: Kumaşla Resim başlıklı bir atölye de yer alıyor. Paula Rego’nun keten üzerine yün, ipek, pamuk ve çeşitli dokular kullanarak tasarladığı büyük boyutlardaki “Ksar El Kebir Savaş” eserinden esinlenen atölyede katılımcılar, rehber sergi turunun ardından, farklı renk, desen ve türdeki kumaşları özgürce biraraya getirerek kırkyama görünümlü resimler yapıyor.

Paula Rego sergisi 30 Nisan’a kadar Pera Müzesi’nde
Figüratif sanatı yeniden tanımlayan Portekizli sanatçı Paula Rego’nun hem kişisel hem de toplumsal mücadeleyi odağına alan 1960’lı yıllara ait erken dönem işlerini, 1990’larda ürettiği tek figürlerden oluşan, güçlü anlatımlara sahip büyük boy resimlerini ve 2000 yılından sonra ürettiği katmanlı sahnelerden oluşan çalışmalarını bir araya getiren Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi başlıklı sergi 30 Nisan’a kadar Pera Müzesi’nde görülebilir. 

SERGİ TURU VE ATÖLYE PROGRAMI:

PERA ÇOCUK (4-6 Yaş)
Yüz Yüze / Linol Baskı: Hayaller ve Figürler
8 Nisan Cumartesi, 10.30-12.00
15 Nisan Cumartesi, 10.30-12.00
29 Nisan Cumartesi, 10.30-12.00

Yüz Yüze / Eğlenceli Kuklalar
8 Nisan Cumartesi,13.30-15.30

PERA ÇOCUK (7-12 Yaş)
Yüz Yüze / Tablodan Taşan Hayvanlar
18 Mart Cumartesi, 13.30-15.00
25 Mart Cumartesi, 10.30-12.00
15 Nisan Cumartesi, 13.30-15.00

Yüz Yüze / Hikâyeden Yaratıcı Dans ve Harekete
25 Mart Cumartesi, 13.30-15.00

Çevrimiçi / Hikâyemi Resimliyorum
26 Mart Pazar, 13.30-14.45
30 Nisan Pazar, 13.30-14.45

PERA GENÇ (13-17 Yaş)
Yüz Yüze / Dikişsiz Kırkyama: Kumaşla Resim
1 Nisan Cumartesi, 13.30-15.00
29 Nisan Cumartesi, 13.30-15.00

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *