«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Rusya, Leningrad Buzkıranı'nı suya indirdi

Rusya, Leningrad Buzkıranı'nı suya indirdi

rusya-leningrad-buzkiranini-suya-indirdi.jpg

Rusya’nın St. Petersburg kentindeki Baltık Tersanesi’nde inşa edilen Leningrad Buzkıranı suya indirildi. Rusya’nın Proje 22220 kapsamında ürettiği 5’inci seri evrensel nükleer buzkıranı olan Leningrad, Kuzey Deniz Rotası’ndaki deniz taşımacılığının geliştirilmesinde önemli rol oynayacak.

Buzkıranın kızağa yerleştirilmesi dolayısıyla düzenlenen törenin açılışını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptı. Putin, yaptığı konuşmada, “Rusya bugün hem eşi benzeri olmayan hem de dünyanın en büyük buzkıran filosuna sahip. Bu da bize büyük bir rekabet avantajı, lojistik ve sanayinin yanı sıra yeni iş alanlarının yaratılması, Kuzey Kutbu şehir ve kasabalarının entegre bir şekilde geliştirilmesi, gerçek anlamda küresel projelerin hayata geçirilmesi, ortaklarımızla, dostlarımızla, Rusya ile çalışmak isteyen ve bu konuda hevesli olan herkesle uluslararası iş birliği için muazzam fırsatlar sunmaktadır” dedi. 

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev de konuşmasında Kuzey Deniz Rotası’nın daha da gelişmesinin, Kuzey Kutbu’nda gemi inşasının genişletilmesini zorunlu hale getirdiğini belirterek şunları söyledi: “Yakın gelecekte çok sayıda yüksek buz sınıfı kargo gemisine ihtiyaç duyulacak. Kuzey Kutbu’nda gemi inşası Rusya için stratejik açıdan önemli bir alana dönüşüyor ve Rosatom sadece bir müşteri değil, aynı zamanda bu çalışmaların katılımcısı.” Likhachev, Leningrad buzkıranının bölgenin gelişimine katkıda bulunacağına inandığını da dile getirdi. 

Proje 22220’nin faaliyette olan 3 nükleer buzkıranı bulunuyor. Lider evrensel nükleer buzkıran Arktika, 2020’de, 1’inci seri evrensel nükleer buzkıran Sibir 2021’de ve 2’nci seri evrensel nükleer buzkıran Ural 2022’de hizmete alındı. 3’üncü seri evrensel nükleer buzkıran Yakutia’nın da Aralık 2024’te hizmete alınması planlanıyor.  Yapım aşamasında olan 4’üncü seri evrensel nükleer buzkıran Çukotka’nın ise Aralık 2026’da hizmete alınması öngörülüyor.

Proje 22220 kapsamında üretilen buzkıranlar yenilikçi çözümlere dayalı olarak inşa ediliyor. Nükleer enerji ile çalışan Leningrad buzkıranı, yeni nesil reaktör tesisi RITM-200 ile donatıldı. Yabancı muadili olmayan ve küresel nükleer enerjideki modern gelişme eğilimlerini karşılayan tamamen Rus ürünü buzkıranın çift çekişli tasarımı, geminin hem Kuzey Kutbu denizlerde hem de kutup nehirlerinin ağızlarında, özellikle de Yenisey ve Ob Körfezi’nin sığ sularında faaliyet göstermesini mümkün kılıyor.

Kuzey Deniz Rotası boyunca seyrüseferin geliştirilmesi, küresel tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *