«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Kredi notu nasıl yükseltilir? 

Kredi notu nasıl yükseltilir? 

Kredi notu nasıl yükseltilir? 

Kredi notu nasıl yükseltilir? Sorusunun cevabını bilmek, bankalardan kredi kartı ve nakit ya da farklı kredili hizmetleri kullanabilmek için önemlidir. Çünkü bankaların düşük risk grubunda olanlara kredi onayı vermedikleri biliniyor.

Hatta kredi ve kredi kartı gibi hizmetler için bankaların dikkate aldığı en önemli kriter kredi notu olarak öne çıkmaktadır.

Kredi Notu Nedir?

Öncelikle kredi notunun ne olduğunu kısaca değinecek olursak, bankaların mevcut müşterilerini veya yeni müşteri olacak kişileri finansal açıdan değerlendirdikleri bir dereceleme notu olarak tanımlayabiliriz.

Farklı bankalarda yapmış olduğunuz işlemler kredi notu sistemine yansıyacağı için, daha önce hiç çalışmadığınız bir bankanın dahi sizin kredi risk durumunuzu görme imkânı bulunmaktadır. Bu yüzden farklı bankalarda başvurularınız olumsuz cevaplanıyorsa, yeni çalışacağınız bankalarda da yine olumsuz cevaplar almanız mümkündür.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Kredi notunuzu orta ve uzun vadede yükseltmek için aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz. Hemen belirtmek gerekirse kredi notunu sadece birkaç hafta içerisinde artırmak için herhangi bir yöntem bulunmuyor. Bankalar ile ilişkilerinizi düzelterek kredi findeks notunuzu orta ve uzun vadede artırarak risk grubundan çıkabilirsiniz.

Kredi notunu yükseltmenin yolları şunlardır;

Takibe Düşmüş Borçları Kapatın

Mevcut taksitleri düzenli olarak ödüyor olsanız bile geçmişte takibe düşmüş çok küçük tutarlı bir borcun olması bile kredi notunun yükselmesinin engeller. Dolayısıyla borç tutarı ne olursa olsun takibe düşmüş borçların kesinlikle bir an önce ödenmesi atılması gereken ilk adımdır.

Ödemelerinizi Düzene Koyun

Bankalara olan mevcut borçlarınızın ödemelerini düzene koymanız kredini notunu için yapabileceğiniz ilk ve önemli işlemlerden biridir.

Özellikle takibe düşmüş borçlarınızın bulunması ve mevcut taksitlerin geç ödenmeye devam etmesi, bankaya hakkınızda olumsuz sinyaller verecektir.

Borçlarınızı Yapılandırın

Şayet farklı bankalara borçlarınız var ve bunları ayrı ayrı ödemekte zorlanıyorsanız, mümkünse tek bir çatı altında toplayabilirsiniz. Yani yeni bir borç kapatma kredisi çekmek, kredi notu nasıl yükseltilir? Sorusuna verilebilecek cevaplardan biridir.

Borç kapatma kredisi veren bankalar ile çalışarak tüm borçlarınızı tek çatı altında toplayarak yeniden yapılandırın.

Bu sayede bir yere ödeme yapmak durumunda kalacak ve yeni yapılandırma ile finans durumunuza uygun ödemeleri belirleme imkânına sahip olacaksınız. Buna imkânınız yoksa bile ödemekte güçlük çekmeye başladığınız borçları yine aynı bankada yapılandırmanız mümkündür.

Bu tür yapılandırmalar için bankalar size tekrardan nakit kredi vermezler. Sadece mevcut kredinizi yeni koşullara göre güncelleyerek yeniden faiz oranı uygulayıp yapılandırma hizmeti sunarlar.

Otomatik Fatura Ödeme Talimatı Verin

Otomatik fatura ödeme talimatı vermeniz kredi notu yükseltmek için yapılması gerekenler arasında olduğu gibi, hayatınızı kolaylaştıracak hizmetler arasında da yer alıyor.

Dolayısıyla ücretsiz olarak faturalarınızın ödenmesi için bankanıza talimat vermeniz, bilinçli bir banka kullanıcısı olduğunuza dair küçük bir sinyal verecektir. Bu da yüksek olmasa da kredi notunuzun artması için ufak bir etki yapacaktır.

Kredi Kartınızın Dönem Borcunu Ödeyin

Birçok kredi kartı kullanıcısı dönem borcu yerine asgari tutarı ödemeyi tercih ediyor. Özellikle kredi notunun düştüğü dönemlerde asgari tutarı ödemeye devam etmek, kredi notunun daha fazla düşmesine sebep olur.

Diğer şartları yerine getirdiyseniz kredi kartınızın dönem borcunu birkaç ay boyunca düzenli ödeyerek kredi findeks notunu artırabilirsiniz.

Hesabınızda Bir Miktar Para Tutun

Şayet borçlarınızı rahatlıkla ödeyebilecek konuma geldiniz ise, hesabınıza bir miktar para tutarak kredi notunuzu artırabilirsiniz.

Bu bankalara sizin finansal durumunuzu düzelttiğiniz hakkında olumlu sinyaller verir. Dolayısıyla mevcut ödemeleriniz olsa bile kredi notunuz eskisine göre daha yüksek olacaktır.

Kredi notunu artırmanın yolları genel hatları ile bunlardır. İstikrarlı bir şekilde uygulanmaları halinde, bu yöntemlerle orta ve uzun vadede kredi notunuzu artırabilirsiniz.

Kaynak: https://habertr.com.tr/kredi-notu-nasil-yukseltilir-kredi-notu-yukseltmek-icin-yapilmasi-gerekenler/

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *