«
  1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. VEGAN Belgesi Almadan Önce Veganlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

VEGAN Belgesi Almadan Önce Veganlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

VEGAN Belgesi Almadan Önce Veganlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir gıda işletmesi için vegan belgesi almak için çeşitli belgelendirme kuruluşları ve veganlık hakkında araştırmalara başladıysanız öncelikle bu makalemizi okuyarak veganlığın gerçekte ne olduğunu nasıl bir felsefeye sahip olduğunu anlamanız faydalı olacaktır.

Böylece sonraki adımlarınız güvenli bir vegan belgelendirme konusunda doğru yönlendirebilirsiniz.

Tam anlamıyla ürünlerimizde geçerli veganlık denildiğinde tamamen bitki bazlı diyetlerden söz ediyor olmalıyız. Sağlıklı ve uzun yaşama isteği son yıllarda özellikle iddia edilen sağlık yararları ve son zamanlarda olumlu çevresel etkileri sayesinde giderek daha popüler hale geldi.

Vegan belgesi uluslararası vegan derneği tarafından onaylanmış belgelendirme kuruluşlarınca verilmektedir. Hayvansal ürün ve katkıları içermeyen yasal VEGAN duyarlı firmalar Adlbelge.com üzerinden onaylı belgesini almak için başvuru yapabilir veya öncesinde en doğru bilgileri ise https://www.vegansociety.com/ uluslararası vegan topluluğundan edinebilirsiniz.

Hayvansal proteinler ile kanser arasındaki ilişkisel araştırmalar bu yönde kanıtları doğruluyor gibi. Bununla birlikte hayvansal içerikler tüketilmediğinde kanın sulandığı ve dolaşımının da hızlandığı tıbben de artık biliniyor.

Uluslararası bazı bilimsel çalışmalar, vejetaryen diyetlere sahip menülerin tüketilmesinin, kardiyovasküler hastalık, diyabet, hipertansiyon, demans ve kanser gelişme riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.

Rasgele klinik çalışmalardan elde edilen veriler, vejetaryen diyetlerin diyabetin önlenmesinde ve kilo, kan basıncı, glikosile edilmiş hemoglobin ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolün azaltılmasında koruyucu bir etkisi olduğunu doğruladı.

Bu bilgilerle birlikte, bugüne kadar kardiyovasküler olay oranları ve bilişsel bozulma hakkında hiçbir veri mevcut değil ve kansere ilişkin çok sınırlı veri bulunmaktadır.

Üstelik bitki bazlı gıdaların tümü eşit derecede sağlıklı değildir. Belirli besin öğeleri özellikle hayati öneme sahip; B12 vitamini, demir, çinko ve kalsiyum açısından fakir veya yüksek oranda işlenmiş ve rafine edilmiş gıdalar açısından zengin olan sağlıksız vejetaryen beslenme, hastalık ve ölüm oranlarını artırır.

Sağlıklı, minimal düzeyde işlenmiş vejetaryen diyetlerin avantajlarının ya hep ya hiç olgusunu temsil edip etmediğini ve az miktarda hayvansal ürün içeren öncelikli olarak bitki bazlı diyetlerin tüketilmesinin yararlı olup olmadığını anlamak için daha fazla bilimsel araştırma yapılması gerekmektedir.

Kardiyometabolik sağlık sonuçları üzerinde zararlı veya nötr etkiler. Ayrıca, sağlıklı bitki bazlı gıda kalıpları ve diyet faktörleri ve diğer metabolik hastalıkları birbirine bağlayan biyolojik mekanizmalar hakkındaki anlayışımızı geliştirmek için özellikle deneysel çalışmalara ve analizlere fazlasıyla ihtiyaç vardır.

VEGAN Belgesinin Hayvanlar Açısında Faydaları

Hayvanların sömürülmesini önleme veganlığın tek nedeni değil, ancak çoğu kişi için vegan olma ve vegan kalma kararlarında temel faktör olmaya devam ediyor.

Hayvanlarla duygusal bağlara sahip olmak bu nedenin bir kısmının görevleri.

Vegan felsefesini benimsemiş çoğu insan temelinde aşırı hassasiyet ve duyarlılık göstererek, tüm canlıların yaşam ve özgürlük hakkına sahip olduğuna inanmaktadır.

Ayrıntılar bir yana, hayvan ürünlerine yönelik, her yerde hayvan zulmüne ve hayvan sömürüsüne karşı durmanın en açık yollarından birisi vegan belgesine sahip güvenilir ürünlerin tüketilmesidir.

Buradan çıkacak sonuç şudur ki diğer gıda belgelerinden tümüyle farklı oalrak vegan ürün belgesi demek aslında bu belgelendirmeye ihtiyaç duymakta olan gıda firmaları açısından gerçek bir farkındalık ve hassasiyet ile üretim yapmak demektir.

Sağlıklı Bir Yaşam İçin VEGAN Belgeli Ürünler Tüketmek

İyi planlanmış vegan diyetler, sağlıklı beslenme kurallarına uyar ve bakımının yapıldığı tüm besinleri içerir. Bilinçli bir menü çalışması, profesyonel destek ile hayvansal ürünler olmadan da sağlıklı yaşanabilir. Bunun için mutlaka vegan belgesiyle üretilen gıda ürünlerinin artması gerekmektedir.

Bazı araştırmalar, vegan beslenmenin daha düşük kan basıncı ve dozajı ile kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerinin daha düşük oranlarda belirli sağlık yararları olduğunu ortaya koyuyor.

Vegan olmak, beslenme ve yemek pişirme hakkında daha fazla bilgi edinmek ve diyetinizi yaymak için harika bir fırsattır. Besinlerinizi bitkisel gıdalardan alırsınız, diyetinizde tam kesintiler, meyveler, kabuklu yemişler, tohumlar ve sebzeler gibi sağlıklı yaşam, vitamin ve minerallerle dolu sağlık teşviki eden seçeneklere daha fazla yer açmanızı sağlar.

VEGAN Belgesiyle Çevresel Yararlar

Evdeki çöplerimizin geri döndüğünden bisikletle gidene kadar hepimiz daha yeşil bir hayat yaşamanın yollarının farkındayız. Bir bireyin karbon ayak izini azaltmak için kullanabileceği en etkili şekilde değiştirebilen biri tüm hayvansal kullanım çözümleridir.

Vegan bir birey çevreye de sahip çıktığını düşünmektedir.

O halde neden; et ve süt ürünleri çevre için bu kadar kötü? diye bir soru akıllara düşebilir. Et ve diğer hayvansal türevli üreme, ağır bir yük taşımaktadır.

Et üretimi için gerekli olan büyük miktardaki yemi, ormanların yok olması, habitat kaybı ve türlerin yok olması önemli ölçüde etkilenmesi mevcut.

Brezilya’da, Avrupa’daki hayvanlar için soya fasulyesi alımı için yalnızca 5,6 milyon dönüm eşdeğer arazide kullanım. Bu topraklar, zayıf nüfusları kendileri için yiyecek yerine hayvan yemi olarak ticari ürünler yetiştirmeye iterek dünyada yetersiz beslenmeye katkıda bulunuyor.

Diğer taraftan vegan belgeli beslenmeyi sürdürmek için önemli ölçüde daha az miktarda ürün ve suya ihtiyaç duyuluyor, bu da veganizme geçişi çevre üzerindeki etkimizi azaltmanın en kolay, en keyifli ve en etkili yollarından biri haline getiriyor. Veganlığın çevre için nasıl bir ilerleme yolu olduğu hakkında daha fazla bilgi için çevre bölümümüze bakın.

VEGAN Belgesinin VEGAN Müşteriler Açısından Değeri

Gezegenimizin bakımı söz konusu olduğunda veganlığın sürdürülebilir bir seçenek olması gibi, bitki bazlı yaşam da insan ailesini beslemenin daha sürdürülebilir bir şekilde sunulması. Bitki bazlı bir diyet, et ve süt ürünleri diyetini desteklemek için gereken alan yalnızca üçte birini gerektirir.

Sayısız ekonomik ve sosyo-ekonomik sorun nedeniyle küresel gıda ve su güvensizliğinin artmasıyla birlikte, daha sürdürülebilir bir yaşam biçimini benimsemek için daha iyi bir zaman olamaz. Hayvansal sağlık hizmetleri, bir bireyin hem gıda hem de diğer kaynaklarda aşırı baskıyı azaltmasının en basit yollarından biri değil, aynı zamanda dünyanın her yerindeki en zayıf insanlardan orantısız bir şekilde verimsiz gıda sistemlerine karşı durmanın en basit belirtileri.

Vegan diyetlerinin insanların nasıl destek olabileceği hakkında daha fazla bilgi gösteriyor.

VEGAN ile VEJETARYEN Arasındaki Fark Nedir?

Veganlar hayvansal hiçbir ürün tüketmez. Vejetaryen beslenmede ise hiçbir hayvan ürünü tüketilmiyor. Örneğin, bir vejetaryen kırmızı et yemeyebilir fakat peynir tüketebilir. Bir vegan ise bunlar dâhil olmak üzere bal, tereyağı, süt vs. hiçbir hayvansal besin tüketmez.

Vegan ve vejetaryenlik tanımlarına bakıldıktan sonra esasında bu iki beslenme modeli arasındaki farklar kolaylıkla anlaşılabiliyor. Bu aşamada vegan vejetaryen arasındaki fark en belirgin özelliğiyle şudur: Vejetaryenler için hayvansal gıda bir diyet olarak sınırlandırılabilirken vegan diyetlerinin doymuş yağ ve kolesterol bakımından düşük olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu beslenme düzeni her zaman sağlıklı olacağınızı garanti edemez.

Etik Açıdan Vegan Belgesine Bakış

Vegan olarak işin etik ve düşünsel boyutunda duygusal yaklaşım; eti yenilebilir hayvanların; dopldolu ve mutlu hayatlar yaşadığına ve mezbahada hiçbir acı ya da korku yaşamadıklarına inanmayı istemeye eğilimden kaynaklanıyor.

Ancak acı gerçek şu ki, bizim gibi tüm canlılar ölümden korkuyor. Hayattayken nasıl muamele görürse görsünler, ister fabrika çiftliğinde büyüsünler, ister “serbest dolaşan” veya “organik” olarak etiketlensinler, konu kesimhane sırasında hepsi aynı korkuyu yaşıyor şeklinde düşünülüyor.

Ne zaman bir para alışverişi yapsak ya da yemek sipariş etsek, ne zaman yemek yesek, bu hayvanlara yardım ödeme sürecimiz. Hayvansal bir üründen vegan bir alternatife geçiş yaptığımızda, her yerde çiftlik hayvanlarının yanında duruyoruz. Yaşamın kesilmesinden giderek daha fazla insan bu şekilde yaşamanın faydalarını keşfederek veganlığın giderek ana akım haline gelmesiyle vegan olmak her şekilde daha kolaydır.

Kendimize şu soruyu sormanın zamanı geldi: Eğer lezzetli yiyecek ve içecekleri içeren, daha iyi sağlık sağlayan, daha küçük karbon ayak izi bırakan ve diğer canlıları öldürmekten kaçınan bir hayat yaşamak artık mümkünse, o zaman n

Bir Cevap Yaz

Gazete Boğaz Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *